Gemengd koor in hartje Steenbergen

Zangvereniging Die Vaertsingers

Over zangvereniging “Die Vaertsingers

Die Vaertsingers is een gemengde zangvereniging met circa 60 leden. Het koor staat sinds 2013 onder leiding van Jan Ligtenberg. Door hem wordt het roer van het repertoire een beetje omgegooid. De musicalmuziek is terug op het programma gekomen in de vorm van medley’s en andere musical stukken. Uiteraard zijn de klassiekers ook nog te horen. Nummers uit ‘The Lion King’ en ‘Les Miserables’ wisselen oudere nummers als ‘Singing in the rain’ en ‘May it be’ af.

Geschiedenis

De vereniging is in 1977 begonnen met 13 leden als een klein gemengd koor. De naam Die Vaertsingers is ontleend aan 2 gegevens: de Boomvaart stroomt naast de vaste repetitieruimte en die plek waar gerepeteerd wordt is het gemeenschapshuis De Vaert.

Zeer snel bleek dat er meer talent in het koor zat dan alleen zangtalent. De toenmalige dirigent Jan Krijnen zag als medewerker in de Vlaamse Opera te Antwerpen al snel dat er met dit reeds snel groeiende koor meer mogelijk was. Er werd geprobeerd een toneelstuk op de planken te zetten en al snel volgde een kerstmusical: ‘Amahl and the Nigtvisitors’. Revues werden in elkaar gedraaid tot de eerste stappen werden gezet naar een volledige musical. Na vijf jaar stond Anatevka oftewel ‘Fiddler on the Roof’ op de planken. ‘Hello Dolly’, ‘Calamity Jane’, ‘South Pacific’, ‘Carrousel’ en ‘Annie get your gun’ volgden. Tussendoor werden ook klassiekere werken ingestudeerd. In 1978 werd voor het eerst de H. Mis van Mozart in c-dur ten uitvoer gebracht. Naarmate de gemiddelde leeftijd natuurlijk hoger werd is er afgestapt van musicals. Nog steeds beschikken Die Vaertsingers over een zeer breed repertoire. In die 35 jaar is het niet alleen een koor geworden wat elke maandagavond repeteert, maar is er ook een band ontstaan tussen alle leden.

Contact & openingstijden

Blauwstraat 47 4651 GB Steenbergen

annelieslaarman@home.nl

0622497600

www.dievaertsingers.nl