Vele vrijwilligers op pad voor Kerkbalans 2017

STEENBERGEN – Met het luiden van de klokken van de Gummaruskerk en Vredeskerk in Steenbergen, de H. Georgius in Kruisland en de Joannes de Doper in Nieuw-Vossemeer ging afgelopen zaterdag de Kerkbalans 2017 uur van start. Met als thema ‘De Kerk verbindt’ begon voor de vrijwilligers van de Sint Annaparochie de jaarlijks terugkerende actie die nog tot en met 5 februari duurt. Zo ook in de Vredeskerk waar honderden enveloppen in orde werden gemaakt om hun weg naar de deurmatten van de parochianen te vinden.

Kerkbalans is een gezamenlijke actie van de Rooms-Katholieke Kerk, de Protestantse Kerk en de Oud-Katholieke Kerk van Nederland. Drie kerkgenootschappen die al sinds 1973 een beroep doen op de plaatselijke geloofsgemeenschappen voor een financiële bijdrage. Jaarlijks vragen zij hun leden in de tweede helft van januari gul te geven voor hun eigen plaatselijke kerk.

Geen klagen

In de Vredeskerk kwamen dertien vrijwilligers afgelopen zaterdagmorgen bij elkaar om de 1100 enveloppen in orde te maken die vervolgens door nog veel meer vrijwilligers bezorgd worden. Want over het aantal parochianen dat zich belangeloos inzet voor de Vredeskerk valt aan te merken. Dit tot opluchting van Nicole Bruynseels die er de afgelopen tien jaar de coördinatie van de Kerkbalans voor rekening nam. “We hebben geen klagen, hoewel verjonging natuurlijk altijd welkom is.” Ook qua wekelijks kerkbezoek staat het gebedshuis in Steenbergen-zuid nog aan de positieve kant. “Met gemiddeld zo’n 70 á 80 bezoekers doen wij het helemaal niet verkeerd. Na de sluiting van de kerk in Dinteloord hebben wij daar vandaan veel nieuwe mensen gekregen.”

Onmisbare actie

Van de elfhonderd uitgezette acceptgiro’s zal ongeveer een vijfde beantwoord worden met een gulle gift. Een mooi resultaat volgens vrijwilliger Jan Bruynseels. “Het is een onmisbare actie voor de kerken.” Alle gelden gaan in één grote pot gaan van waaruit het onder de kerken verdeeld wordt. Begrijpelijk, maar voor de Vredeskerk wel een beetje jammer. “Wij hebben geen duur gebouw,” aldus Bruynseels. “Het werk dat er is, wordt veelal door vrijwilligers gedaan. Anderzijds is het heel fijn dat de mooie, monumentale kerken wel onderhouden kunnen worden dankzij het geld van de Kerkbalans. En er wordt meer betaald vanuit de pot dan alleen het onderhoud. De erediensten bijvoorbeeld, de verwarming, de verlichting, personeelskosten en de activiteiten bijvoorbeeld.“

Foto: Dasja Abresch©Steenbergse Courant