Veel bezoekers tijdens open dag brandweer Nieuw-Vossemeer

NIEUW-VOSSEMEER – Hoe bevrijd je een bekneld persoon uit een auto? En hoe blijf je zelf veilig als er brand is? Deze vragen kwamen zaterdagmorgen aan bod tijdens de open dag van de brandweer. De bezoekers kregen op alle vragen antwoord. Er werden zelfs slachtoffers van een auto-ongeluk bevrijd uit hun benarde positie.

Hé mevrouw, wanneer komt de ambulance?

Vanaf tien uur waren de deuren geopend en stroomden al snel bezoekers toe. Jax van 5 kwam samen met zijn moeder. In het begin nog stilletjes kijkend, alles in zich opnemend. Mart toen er een demonstratie gegeven werd raakte hij enthousiast. De werd uitleg gegeven over de verschillende procedures die gevolgd moeten worden. Waaronder het oproepen van de ambulance. Jax nam alles in zich op. Toen na een kwartier het eerste slachtoffer bevrijd werd uit het wrak was hij wel nieuwsgierig  waar toch die ambulance bleef. “Maar als er nu een vliegtuig in de lucht in brand gaat, komt de brandweer dan ook met een vliegtuig blussen?” vroeg hij zich hardop af. De brandweerwagen had hij wel gezien, maar waar stond nu dat vliegtuig. Ook Daniël van 11 wilde heel graag naar de open dag. Hij wil lid worden van de juniorbrandweer. Niet omdat hij van brand houdt. Hij wil gewoon graag mensen helpen en hij is geïnteresseerd in de voertuigen.  Tijdens de demonstratie kregen de aanwezigen heel veel informatie. Waarom staan er blokken onder de auto? Welk slachtoffer wordt als eerste uit het wrak gehaald, en waarom duurt het vaak zo lang. De antwoorden waren niet altijd wat men verwacht. De blokken zijn om het voertuig stabiel te houden. Vroeger werden ook de banden leeggelaten, dat mag niet meer. In verband met sporenonderzoek. Je zou verwachten dat zich slachtoffer wat er het slechtst aan toe is als eerste wordt bevrijd. Nee, het slachtoffer met de meeste overlevingskansen krijgt voorrang, als je erover nadenkt is dat ook logisch. Dit soort vragen maakt duidelijk dat het beroep van brandweerman niet zo romantisch is al vaak gedacht wordt. Je moet heel sterk in je schoenen staan om met al het leed wat je ziet om te kunnen gaan.

We zijn dringend op zoek naar gedreven nieuwe vrijwilligers

Het landelijke brandweerkorps kampt al jaren met een tekort aan vrijwilligers. Daarom werd besloten de vrijwilligers een vergoeding te geven voor hun inzet. Met de actie ‘Parttime Hero’  hoopt het korps nieuwe leden te werven.  “De rechtspositie van de brandweerman, en vrouw uiteraard, is gewijzigd. Onze vrijwilligers krijgen een vergoeding voor hun inzet. Maar dat betekent niet dat ieder uurtje geschreven wordt.” Licht Johan Luijks, teamleider van de lokale post toe. “We willen geen schrijfcultuur onder onze vrijwilligers. Je bent lid van het team omdat je maatschappelijk betrokken bent, je graag inzet voor de samenleving. Natuurlijk is het niet alleen serieus aan de slag. Na de bijeenkomst, op maandagavond, blijven we nog even zitten. We drinken wat, gewoon gezellig onder elkaar.” Om ruchtbaarheid te geven aan de regionale actie heeft het team heeft onlangs bij alle huishoudens in Nieuw-Vossemeer een flyer in de bus gestopt. Een foto van de ‘Parttime Hero’ en de uitnodiging om zaterdag naar de open dag te komen heeft een aantal reacties opgeleverd. “We hebben vanmorgen een leuk aantal bezoekers gehad. We hopen natuurlijk dat mensen zich aanmelden. Maar er kwamen ook al reacties van mensen die vandaag niet konden. Dus ik heb vertrouwen.” vertelt Johan Luijks. En de jeugdbrandweer, is er nog een post in de omgeving waar kinderen terecht kunnen? “Het is voor de vier posten in onze gemeente een enorme wens een jeugdbrandweerteam op te zetten. Maar dit vergt veel tijd. Je moet zo’n team ook runnen én behouden. Het is een kweekvijver voor de toekomst waar wij als teamleiders zeker druk mee aan het werk zijn.” Wie interesse heeft kan elke maandagavond tussen 19.00 uur en 21.00 uur bij de kazerne langskomen. Maar de post is ook elke 1e zaterdag van de maand tussen 10.00 en 12.00 uur open. En wie nog vragen heeft of informatie wil, of zich aan wil melden bij het team kan een email sturen naar johan.luijks@brandweernwb.nl.

Tekst: Tineke Feskens  Foto's: Jan de Langen © Steenbergse Courant / KijkopSteenbergen.nl