Afbeelding
zaterdag 20 oktober 2018, 13:00

Veel belangstelling voor AM de Jong-lezing van Jos Rampart

NIEUW-VOSSEMEER – Er was goede belangstelling voor de lezing die AM de Jong-kenner Jos Rampart afgelopen donderdagavond in de Vossenburcht hield. De zaal was tot de laatste plaats gevuld met een 120-tal belangstellenden die op de sterfdag van AM de Jong, nu 75 jaar geleden, kwamen luisteren naar de lezing die voornamelijk ging over de moord op De Jong, die naast volksschrijver ook een fors criticaster was van de Nazi’s.

Rampart gaf in zijn lezing een blik op AM de Jong. Verhaalde hoe deze was geliquideerd tijdens een van de zogenaamde Silbertanne moorden, een represaille voor een mislukte aanslag op onder meer de achterbuurman van familie de Jong, de NSB-er Albertus Nijland.

Daarbij werd ook een deel van de documentaire getoond waarin dochter Gudi Thomassen-de Jong vertelt hoe zij op de avond van 18 oktober 1943 twee SS-ers aan de deur krijgt die haar vader wensen te spreken. Dit onder het voorwendsel als zou het huis niet goed zijn verduisterd. Ze beschrijft hoe ze de heren probeerde af te houden van haar vader, die boven in zijn schrijfkamer aan het werk was. En hoe deze afkwam op de gespreksgeluiden die hij hoorde en de beide heren thee en een sigaret aanbood. Hoe haar vader beide bezoekers vervolgens uitgeleide deed en hoe ze twee schoten hoorde en moest ontdekken dat haar vader, in zijn hals geschoten, het leven liet.

Anti fascist

Jos Rampart ging in zijn lezing vooral in op socialist AM de Jong als anti fascist, hoe deze waarschuwde voor de Nazi’s en hun wandaden tegen de Joden. En zijn kritiek op de Nederlandse regering die de ogen sloot. In 1939 schreef De Jong zijn ‘De dans op de vulkaan’, een 32 pagina’s tellende brochure, “Een scherpe blik op wat Nederland te wachten stond”. “Wellicht is deze uitgave de werkelijke reden voor de moord op A.M. de Jong”, zo vermoedt Rampart.

Gevoelige muzikale omlijsting

De lezing van Jos Rampart werd muzikaal omlijst door gevoelige zang met gitaarbegeleiding door Martine Westenbroek en Jan van de Velde. Zij zongen als afsluiter het lied ‘Testament’ en kregen daarbij de muzikale assistentie Arno de Klerck op trompet.

In Steenbergse Courant van a.s. vrijdag wordt uitgebreider op deze lezing ingegaan.

Tekst en foto’s: Peter Vermeulen ©Steenbergse Courant – KijkopSteenbergen.nl

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de Steenbergse Courant