Afbeelding
zondag 16 mei 2021, 07:00

Veehouder De Jong en akkerbouwer Maris sloegen handen ineen

DINTELOORD – Biologisch boeren kun je niet alleen. De Dinteloordse melkveehouder Johan de Jong en akkerbouwer Annewillem Maris weten er alles van. De koeien van de één gedijen goed op grasklaver van de ander die op zijn beurt zijn gewassen ziet groeien dankzij de mest die de dames produceren. Een kringloop die de beide boeren als enorm inspirerend en bevredigend ervaren en willen delen met de rest van de wereld.

Een verhaal over de superioriteit van biologisch boeren boven traditioneel boeren gaat dit niet worden. Integendeel. “Ik ben gekomen waar ik nu ben dankzij de gangbare manier van boeren,” stelt Johan de Jong (47). College Annewillem Maris (56) gaat nog een stapje verder: “Wanneer je boer wilt worden, begin dan maar in de gangbare branche. Als je van school komt, moet je eigenlijk nog alles leren over het vak. Dat kun je beter op een reguliere boerderij doen omdat daar veel meer te corrigeren valt. Biologisch betekent ‘met de natuur mee boeren’ en dat gaat niet vanzelf. Wanneer Johan door de stal loopt moet hij vandaag al aan een koe zien dat zij morgen ziek wordt. Dat heeft te maken met gevoel voor het vak en ervaring die je alleen door de jaren heen op kunt doen.”

Simpel boeren

Annewillem (56) boert al bijna twintig jaar biologisch op Oudemolen en vanaf 2018 ook in Dinteloord, terwijl Johan (47) pas in 2018 begon. Toch was de aanleiding die de overstap in gang zette voor allebei hetzelfde. “Waar het op neerkomt, is dat ik de uitdaging miste,” analyseert De Jong. “Toen ik in 2003 vanuit Schipluiden aan de Mariadijk in Dinteloord begon, dacht ik simpel: De koeien op stal en gras op het land. Biologisch boeren? Niks voor mij. Na een paar jaar keek ik eens rond in de stal waar al die koeien, dik tevreden, stonden te herkauwen en ik kwam tot de conclusie dat het voor mij niet voldoende was.” In 2017 kwam De Jong in contact met Maris die sinds 2003 zijn akkers biologisch bebouwt in Oudemolen en tien jaar geleden een tweede vestiging opende aan de Noordlangeweg in Dinteloord. Zoon Max (vijfde generatie boer) bleef op de ouderlijke boerderij.
[ door Dasja Abresch ]
In de editie van Steenbergse Courant van deze vrijdag 14 mei staat hierover een uitgebreid artikel met meer informatie.
Word lid van Steenbergse Courant voor slechts 42 euro per jaar en ontvang de krant binnen de bebouwde kom elke week in de bus. Daarnaast krijgt u de krant wanneer u dat wenst ook gratis digitaal toegestuurd.

Uit de Steenbergse Courant