‘Van je hoofd naar je hart’

STEENBERGEN – Veertig gedichten en een aantal ‘oneliners’ heeft Vivianne de Caluwé gebundeld in haar eerste boek, dat de titel ‘Van je hoofd naar je hart’ draagt. ‘Het maakt niet uit hoe diep je valt, het gaat erom hoe je neerkomt’, zo luidt één van haar korte pennenvruchten. De 26-jarige Steenbergse schrijft om de problemen uit haar nog jonge verleden een plaatsje te geven en hoopt tegelijkertijd ook anderen tot steun te kunnen zijn.

,,Je zegt wel eens ‘ik kan er een boek over vol schrijven’ en vanuit die gedachte ben ik op een gegeven moment achter de computer gaan zitten om de gebeurtenissen uit mijn jeugd aan het papier toe te vertrouwen,’’ vertelt Vivianne. Het boek dat ze voor ogen had, hoopt ze later dit jaar te vervolmaken. ,,Al schrijvende kwamen er ‘vanzelf’ gedichten naar boven, passend bij de personages in het verhaal.’’

Deze ‘losse passages’ legde ze ter beoordeling voor aan een uitgever en dat leverde haar meteen een tweejarig contract op. Goed voor het zelfvertrouwen van de Steenbergse, dat op z’n zachtst gezegd een flinke knauw kreeg, met name als gevolg van de moeilijke relatie met haar vader.

'Ik besefte dat ik met mezelf aan de slag moest'

,,Ik heb veel meegemaakt, maar dat kwam allemaal pas boven toen ik een opleiding in de zorg ging volgen. Toen werd ik pas echt geconfronteerd met alles wat er is gebeurd en vielen de puzzelstukjes als het ware op z’n plaats. Ik besefte dat ik met mezelf aan de slag moest, om mijn angsten te overwinnen.''

,,Mijn vader heeft mij op een dusdanige manier behandeld, dat mij heel veel is afgenomen. Ik heb er een chronische ziekte aan overgehouden, kan nog niet op mezelf wonen en ben helaas ook niet in staat om een normale baan te hebben.’’

Daarentegen is Vivianne zich wel creatief gaan ontplooien, niet alleen met schrijven, maar ook met het maken van teddyberen, tassen en sieraden.

'Trots op waar ik nu sta'

,,Ik geef mijn ziel en zaligheid bloot in het boek, maar ben trots op waar ik nu sta en hoop dus ook anderen de ‘boodschap’ mee te kunnen geven dat je altijd vooruit moet blijven kijken, dat er altijd licht schijnt aan het einde van de tunnel, en dat iedereen het waard is om gehoord en gezien te worden. Geef de moed niet op en blijf in jezelf geloven. Kruip niet in je schulp, want wat je hebt meegemaakt is al erg genoeg.’’

Signeersessie

 ‘Van je hoofd naar je hart’ is voor 13,95 euro te koop via boekscout.nl, ISBN 9789402223941, of te bestellen bij Boekhandel Vermeulen aan de Kaaistraat 17, waar Vivianne de Caluwé zaterdag 26 maart tussen 13.30 en 15.30 uur haar boek(en) komt signeren. Kopers krijgen er dan een boekenlegger bij cadeau, plus een sticker met één van de ‘oneliners’ van de schrijfster.