Van 19 tot en met 22 november digitale jaarconcerten: Leden muziekvereniging Volharding halen opgelucht adem bij herstart repetities

STEENBERGEN – Er heerst grote opluchting bij de orkesten en harmonieën in het land. Sinds 2 juni mag er weer echt gerepeteerd worden. Daarmee komt er een einde aan een lange periode waar geen muziek in zat. Muziekvereniging Volharding in Steenbergen liet het zich geen twee keer zeggen en ging met het ellenlange protocol in de hand direct aan de slag.

Voorzitter van Volharding Barbara Erdmann klinkt opgelucht. “Het was zo fijn om iedereen weer binnen te zien komen. Ook al staan we bij de deur te wachten met desinfecterende handgel en een lijst om ieders gegevens te noteren. Het gaat erom dat we weer muziek kunnen maken met elkaar want dat hebben we echt gemist. Voor muzikanten zijn de repetities met het orkest hetzelfde als de trainingen op de sportschool voor sporters.”

Even slikken

Niet alle leden voelen zich prettig bij een gezamenlijke repetitie. “Er is een flink aantal dat pas na de zomervakantie wil beginnen. Dat is prima. Sommigen vinden het nog spannend of behoren tot de kwetsbare groep. Het is een beslissing die ieder voor zich moet nemen.” Voor veel muzikanten die wel naar de repetitie kwamen, was het na de eerste maten wel even slikken. “Zij realiseerden zich dat ze wat meer hadden kunnen repeteren tijdens de corona-periode,” lacht Erdmann.

Werkplek schoonmaken

De start van de repetities gaat gepaard met tal van maatregelen. Zo zijn de grote orkestgroepen in tweeën gedeeld om aan de maximale eisen te kunnen voldoen. Met name de bespelers van blaasinstrumenten krijgen er wat taken bij. Zij moeten voor en na de repetitie thuis hun instrument goed reinigen. Ook moeten zij een handdoek meenemen om het condenswater op te vangen. Na afloop van de repetitie krijgen alle muzikanten een doek met een desinfecterend middel om de eigen werkplek schoon te maken. “We hebben het er allemaal voor over,” benadrukt de voorzitter.

Pretpakket

Tijdens de inactieve maanden heeft het bestuur van de vereniging een alternatief gevonden voor het jaarconcert. Van 19 tot en met 22 november vinden er vier digitale concerten plaats, in samenwerking met lokale omroep SLOS. Het publiek kan van tevoren een pretpakket bestellen met een drankje en een hapje en nog wat verrassingen.

Tijdens de eerste repetities in de anderhalve meter samenleving was het even wennen, maar de opluchting ‘dat het weer mocht’ overheerste.

Door: Dasja Abresch