Valence Bickel pakt opnieuw wereldtitel karate

DE HEEN – Nuchter als ze is, zal ze niet snel naast haar schoenen gaan lopen. Dus gaan de dagelijkse dingen voor Valence Bickel (23) gewoon door, ondanks dat ze afgelopen weekend in het Poolse Krakau voor de tweede keer wereldkampioen Kyokushin karate is geworden. Als enige Nederlandse stond ze in de finale. “Ik heb er keihard voor geknokt en kijk er met een heel tevreden gevoel op terug”, vertelt ze.

Dat tevreden gevoel heeft ze niet altijd na een wedstrijd, zegt de kersverse wereldkampioene uit De Heen. “Ik ben best perfectionistisch, dus ik kijk altijd naar wat beter had gekund. Maar ik had hier zo hard voor getraind en in de finalewedstrijd ging het precies volgens plan. Ik kon de aanwijzingen van mijn coach opvolgen en had mijn tegenstander volledig onder controle. Met als resultaat dat ik na drie minuten had gewonnen en er een ongelofelijke ontlading volgde.”

“Kon de winst al bijna ruiken”

Maar om in die finale te komen, moest Valence wel eerst twee tegenstanders verslaan en dat ging allesbehalve makkelijk.  “De eerste partij was tegen een Oekraïense en dat ging echt hard tegen hard. Daar heb ik hele harde stoten moeten incasseren en won ik uiteindelijk in de verlenging. Bij de tweede partij voel je je natuurlijk nog beurs van de klappen. Ik moest tegen een Poolse waar ik zes weken eerder tijdens het Europees kampioenschap ook tegen had gevochten. Maar ook al heb ik haar toen verslagen, ik wist dat ik haar niet moest onderschatten. Uiteindelijk is het ook nog tot een verlenging gekomen voordat ik in de finale stond. Maar toen kon ik de winst al bijna ruiken en wilde ik het echt niet meer uit handen geven.”

Met de paplepel ingegoten

Die vastberadenheid heeft Valence Bickel al ver gebracht. Naast dit wereldkampioenschap werd ze vorige maand voor de vierde keer Europees kampioen. Ze komt uit een echt karate-gezin: onlangs heeft moeder Lia Vlietland haar 4e Dan (4e streep op de zwarte band) binnengehaald, haar vader Boudein Bickel is geslaagd voor 1e kyu (bruine band streep) en Valence zelf deed examen voor de 1e Dan (zwarte band) waarvoor ze slaagde. Lia Vlietland runt karateschool Kyokushin Steenbergen waar Valence ook lesgeeft. Ze was natuurlijk enorm trots om haar dochter afgelopen weekend in en vol stadion te zien winnen. De volgende uitdaging is alweer in het vizier, maar Valence geniet eerst nog even volop van alle felicitaties en berichtjes. “Sowieso moet ik mijn lichaam een of twee weken rust geven voordat ik weer ga trainen. Dus kan ik nu eindelijk ook weer even een sociaal leven hebben, want dat heb ik best gemist.” 

Foto’s: Valence Bickel

Door: Nicole van de Donk

Beelden bij dit artikel