Valance Bickel opnieuw Nederlands kampioen full contact karate

STEENBERGEN – Zondag 10 juni verdedigde gemeentegenoot Valence Bickel (uit De Heen) haar titel tijdens het open Kyokushin karatetoernooi in Almere. De 19 jarige karateka behaalde de eindoverwinning in de categorie dames tot 65 kilogram. En met succes, ze prolongeerde hierdoor haar titel.

Het toernooi werd georganiseerd door de overkoepelende NFCKO. Er namen 38 sportscholen met in totaal 180 leden deel. Het was de eerste keer dat alle full contact-organisaties ook daadwerkelijk deel mochten nemen. Dat is bijzonder omdat elke organisatie zijn eigen individuele regels kent. Tijdens het toernooi waren de regels stevig vastgelegd, zo laat coach Lia Vlietland weten. “Hierdoor ging het er tijdens het toernooi hard, maar zeer gedisciplineerd aan toe”.

Bij het full contact karate vecht de jeugd tot 15 jaar met volledige bescherming. Vanaf 15 jaar mag de vuistbescherming uitblijven en vanaf 18 jaar wordt alleen met een bitje en bij dames met borstbescherming gevochten. Stoten naar het hoofd zijn niet toegestaan.

Valence Bickel had om haar eerste partij te beslissen tot twee maal een verlenging nodig. De harde en uitputtende strijd werd uiteindelijk door haar in haar voordeel beslist, mede door haar uitstekende uithoudingsvermogen en vechterslust. De Heense besliste haar tweede partij tegen een tegenstander die opnieuw aanzienlijk zwaarder en een kop groter was wederom in haar voordeel.

Bickel traint bij krateschool Kyozumi in Middelharnis. Samen met haar moeder Lia Vlietland die derde dan Kyokushin karate is, geeft ze les op woensdagavonden in ’t Cromwiel. Ze gaat zich nu focussen op deelname aan het EK in Kaliningrad dat van 20 tot en met 23 september wordt gehouden. Wanneer de karateka er in slaagt om haar Europerse titel te prolongeren kan ze zo goed als zeker deelnemen aan het WK op 2 en 3 november in Kazachstan.
Lia Vlietland laat weten dat haar dochter de steun van sponsors zeker kan gebruiken en dat belangstellenden voor de karatelessen in ’t Cromwiel altijd kunnen bellen naar 06 50 657 753.