Vakkanjers ’t Ravelijn aan de slag met thema vrijheid

STEENBERGEN – In het technieklokaal van ’t Ravelijn heerste donderdag opperste concentratie. Negen groepjes leerlingen waren daar in het kader van het programma Vakkanjers aan het werk om op kleine schaal een eigen monument te bouwen. Dit jaar is de opdrachtgever namelijk het Nationaal Comité 4 en 5 mei en die organisatie heeft de leerlingen de taak heeft gegeven hun kijk op het thema ‘Vrijheid in beweging’ uit te beelden. De kans bestaat dat het monument van de winnaar in het groot wordt gemaakt.

Docent Jan Oudesluijs vertelt dat er vooraf in de klas is gebrainstormd over het thema. “In de eerste instantie kom je al snel uit bij de Tweede Wereldoorlog, maar uiteindelijk komen de jongeren ook tot de conclusie dat vrijheid veel breder is. Bijvoorbeeld dat je mag uitkomen voor je eigen identiteit. Zo is er een groepje dat vier poppen heeft gemaakt die allemaal kleding aanhebben van verschillende culturen. Die verbinden ze dan met een hartje.”

Techniek ook voor meiden

Voor Elize Nieuwkerk en Suze Pietjouw is het de eerste keer dat ze meedoen aan het project Vakkanjers en ze vinden het leuk. Dat is precies het doel van Vakkanjers: om jongens, en zeker ook meiden, te interesseren voor een baan in de techniek. Volgens Suze is het achterhaald om te denken dat techniek alleen iets voor jongens is. “Laatst waren de meiden in onze klas eerder klaar met een praktijkopdracht dan de jongens. En het was nog netter ook”, vertelt ze. Samen met Elize staat ze bij de figuurzaag om met uiterste precisie iets te zagen voor hun mini-monument.

Geen statisch monument

Even verderop is een groepje jongens bezig met hun project waarbij ze Anne Frank hebben nagemaakt. “We hebben bedacht dat ze haar dagboek aan het lezen is en dat er om de zoveel tijd een bladzijde omslaat. Dat zijn we nu aan het bouwen. Ik denk dat we hier wel mee gaan winnen”, zegt Ghaith Darkazanli. 

Om als winnaar uit de bus te komen, zullen ze eerst moeten winnen bij de regiofinales die in maart worden gehouden. De beste gaan door naar de landelijke finale in Utrecht. Het ontwerp van de bewegende Anne Frank-pop past in ieder geval wel in de opdracht dat het geen statisch monument moet worden. “Het moet juist een monument van nu worden. Of er een of meerdere ontwerpen daadwerkelijk gebouwd gaan worden, beslist de opdrachtgever Nationaal Comité 4 en 5 mei uiteindelijk”, vertelt Sonja van Amerongen namens Vakkanjers.

Foto 1: Elize en Suze bewijzen dat meisjes ook prima hun weg kunnen vinden in de techniek.

Foto 2: Bij het project van leerlingen Jan, Ghaith en Renzo (v.l.n.r.) staat Anne Frank centraal.

Tekst en foto’s: Nicole van de Donk © Steenbergse Courant/KijkopSteenbergen.nl