Vakkanjers R@velijn maken MoNUment voor finale

STEENBERGEN – Ze  leggen vandaag de laatste hand aan hun inzending voor de landelijke finale van ‘Vakkanjers’, die morgen in Utrecht wordt gehouden. Daar strijdt het team ‘Comeback’ van ’t R@velijn om de hoogste eer.

“We hebben een 4 en 5 mei moNUment gemaakt. Met de nadruk op NU, want het moet iets zijn van deze tijd, zo luidde immers de opdracht”, zo licht Jord Verheezen namens het team ‘Comeback’ toe. De 16-jarige Kruislander vormt samen met Joris Muijs (17, voorheen De Heen, sinds kort Steenbergen) , Sven van Reijt (16, Fijnaart) en Dylan Buuron (15, Halsteren het ‘Comeback’-team). H

Het viertal won aanvankelijk de competitie binnen de eigen school, werd vervolgens tweede op de regiofinale en ontving daardoor een ‘wildcard’ voor de finale in Utrecht. Hier strijden tien teams in twee categorieën. In totaal namen dit jaar landelijk 35 scholen deel aan de wedstrijd. De R@velijners komen uit in de uitgebreide categorie waar vijf finalisten het tegen elkaar opnemen. “We hebben een cube gemaakt met 512 ledjes. Dat betekende uiteindelijk maar liefst 3000 soldeerpunten, dus dat was een hele klus”, vertelt Jord Verheezen.

Programmeerbaar

De ledcube is per ledje programmeerbaar en kan zowel figuren als tekst tonen. Zo is de bevrijdingsfakkel een van die figuren en ook is er een vogel die vrijheid symboliseert. Het viertal is een half jaar met de opdracht bezig geweest en kreeg begeleiding van vakdocent Techniek Lars de Frens. “De elektronica was best lastig”, vond Dylan Buuron. Hij deed onder andere het laswerk, zette zich in bij de projectbegeleiding en verzorgde de contacten met sponsoren. Joris Muijs had de constructie als hoofdtaak en Sven van Reijt hield zich vooral bezig met het programmeren.

Leren samenwerken

Het moeilijkste aan deze opdracht was toch wel het leren samenwerken. Met vier teamleden betekende dat taken verdelen en zo nu en dan vlamde het onderling wel eens. Maar ze hebben samen hun doel bereikt en reizen morgenochtend vroeg naar Utrecht af. Vakdocent Lars de Frens gaat mee om de finalisten te ondersteunen.

tekst en foto: Peter Vermeulen © Steenbergse Courant / KijkopSteenbergen.nl