Vader en zoon Tunders maken zich op voor rally naar de Noordkaap

DINTELOORD – Vader en zoon Ludo en Gydo Tunders uit Steenbergen staan voor een ware uitdaging. Vanaf 20 januari doen zij mee aan de ‘Navigatenorth’, een rally van maar liefst 7000 kilometer – af te leggen in een tijdsbestek van zeven dag – met als eindbestemming de Noordkaap. Afgelopen zondag ‘presenteerden’ zij zich tijdens de kerstmarkt bij Zorghoeve Kakelbont aan de Boompjesdijk, waarbij het publiek verder kraampjes en producten trof van zowel de eigen dagbesteding van de zorghoeve als van een aantal Dinteloordse ondernemers. Ludo en Gydo Tunders stonden er met de Mitshubishi waarmee zij de rally gaan rijden. De ‘Navigatenorth’ voert de deelnemers over mooie, maar vaak moeilijk begaanbare wegen. Het is beslist geen race en alle deelnemers moeten zich aan de geldende verkeersregels houden. Het enige wedstrijdelement is dat men binnen een bepaalde tijd op verschillende coördinaten moeten zijn. ,,Veel deelnemers doen met speciaal voor deze rally geprepareerde auto’s mee, maar wij rijden met onze eigen auto,’’ vertelde Ludo Tunders. ,,Ik rij met deze wagen dagelijks naar mijn werk in Rotterdam.’’ Het enige verschil is dat er voor straks een ander soort olie wordt gebruikt.

Zoon Gydo mag dit jaar voor het eerst mee rijden. ,,De route gaat door acht verschillende landen waarbij niet de gemakkelijkste wegen worden aangedaan.’’

De Steenbergenaren hebben Zorghoeve Kakelbont als hun goede doel gekozen waarvoor zij de expeditie naar het noordelijkste puntje van Scandinavië ondernemen. Daartoe verkochten zij speciale stickers, waarop iedereen die een steentje wilde bijdragen een boodschap kon schrijven. De stickers worden op de auto geplakt, zodra deze helemaal schoon is gemaakt. ,,De reis zelf bekostigen wij zelf, zodat al het opgehaalde sponsorgeld naar Kakelbont gaat,’’ aldus Ludo Tunders, die begin dit jaar ook al deelnam aan de ‘Navigatenorth’ en dus wel weet wat hij kan verwachten.

Wie de verrichtingen van vader en zoon Tunders wil volgen, kan dit doen via www.navigatenorth.nl

Foto Carlo Baas