V1 drie seconden voordat aftellen klaar was veilig ontploft

KRUISLAND – Onder het ‘toeziend oog’ van de burgemeesters van Steenbergen en Roosendaal en in aanwezigheid van lokale, regionale en zelfs landelijke pers is vanmiddag tegen vier uur de V1 in de polder tussen Kruisland en Welberg veilig en wel tot ontploffing gebracht.

Ter plekke en in de directe omgeving was een stevige knal te horen op het moment dat de vliegende bom uit de Tweede Wereldoorlog, 70 jaar na dato, onschadelijk werd gemaakt. In Steenbergen was het geluid al gedempt tot een matige, doffe dreun.

De grote hoeveelheden zand die op het exclusief waren aangebracht, bleven redelijk op hun plaats liggen. Boven de grond waren wel rookwolken te zien.

De operatie verliep volgens de betrokken instanties in grote lijnen volgens planning. Het aanbrengen van de springstof leverde vanmorgen nog wel enige vertraging op, waardoor de V1 uiteindelijk een uur later dan verwacht ‘de lucht in’ ging. En drie seconden voordat het aftellen klaar was.

De bewoners uit het gebied rondom het Dirskdijkje, die vanmorgen al voor dag en dauw hun woningen moesten verlaten, kunnen nu weer terugkeren naar huis.