Afbeelding
zondag 10 januari 2021, 09:00

Utrechtse hovenier wordt Steenbergse bierbrouwer

STEENBERGEN - Henk Loef (55) heeft plannen. Grote plannen. Voordat de klok mei 2021 slaat, opent hij aan de Moerstraatseweg in Steenbergen een volwaardige, self-supporting bierbrouwerij met proeflokaal en een terrastuin met uitzicht over de polder van het Oudland. En dat is nog maar het begin van alle recreatieve ideeën die Loef de komende jaren tot uitvoering wil brengen.

Amper twee jaar geleden verhuisde Loef naar West-Brabant. Hij is geboren en getogen in Leersum en was daar eigenaar van hoveniersbedrijf ‘De Groene Wereld’: “Op een dag werd het gebied waar mijn huis en bedrijf tegenaan lagen een beschermd Natura 2000 gebied. Dat betekende een enorme beperking van mijn mogelijkheden.”

Nieuw begin

Na jarenlange strijd met zijn gemeente besloot Loef dat hij zijn tijd beter kon besteden. Hij bouwde op zijn grond twee huizen en verkocht die samen met de ouderlijke boerderij. Het was tijd voor een nieuw begin. Dat vond hij aan de Moerstraatseweg waar hij de boerderij van Van der Heijden kocht. Het bedrijf nam hij mee, al ruilt hij het hovenieren grotendeels in voor de bierbrouwerij die ook de naam ‘De Groene Wereld’ draagt.

Razend tempo

De oplettende passant heeft afgelopen zomer vanaf de Moerstraatseweg de metershoge constructies al zien staan waarlangs de hop zich in razend tempo een weg omhoog baant. Op het land rondom de boerderij verbouwt Loef de gerst die eveneens nodig is voor het brouwen van het bier. Niet alleen voor zijn eigen brouwsels overigens. “Het plan is dat hobbymatige en professionele bierbrouwers uit de wijde omgeving hier hun hop en gerst komen halen.”
De eerste oogst heeft hij inmiddels achter de rug en de opbrengst staat in grote zakken te wachten op afname. Ook brouwt Loef er samen met maat Jan Vos (64) lustig op los. Speciale biertjes met bijzondere namen zoals ‘Minder Bier’, gevolgd door het ludieke onderschrift ‘(op doktersadvies)’. 

Glas-in-lood

Henk Loef is het type ruwe bolster, blanke pit. Grote mond, klein hartje. Maar ook een man die zijn handen laat maken, wat zijn ogen zien en daarbij geen uitdaging uit de weg gaat. Een berg werk heeft hij al verzet. Zo is in de voormalige koeienstal een bijzondere ontvangstruimte gecreëerd. De muren zijn bekleed met metershoge planken. Planken die hij zelf zaagde van bomen die hij zelf velde. De ramen zijn voorzien van glas-in-lood-taferelen die Loef her en der verzamelde.

Alles wat Loef doet, doet hij met zijn eigen handen en met de hulp van enkele trouwe metgezellen. Want de Utrechter mag dan een man met grote ideeën zijn en overal onbegrensde mogelijkheden zien, een solist is hij niet. Om te beginnen is daar Anne-Mieke van Es die al negentien jaar zijn partner is. Pensionado Jan Vos is al vele jaren Loefs trouwe brouwmaat. Eveneens afkomstig uit Leersum, maar zeer regelmatig bezoeker van zijn chalet op een camping in Hoeven en dat is lekker dicht bij Steenbergen.

Chef Hop

In zijn nieuwe woonplaats maakte Loef ook al de nodige vrienden. In het bijzonder zijn overbuurman en voormalig tomatenteler Harry Augustijn die inmiddels de titel ‘Chef Hop’ kreeg. ‘Handige Harry’ is eveneens van toepassing want hij verleent vele hand- en spandiensten. Zijn kennis van telen komt bij de volgende stap van pas: het aanleggen en ontwikkelen van een systeem voor de opvang en distributie van regenwater. “Ik word hier volledig zelfvoorzienend. Als het moet sla ik een hek om mijn hele terrein en word ik een zelfstandige staat,” buldert Loef met een vette knipoog.

Paardenkracht

Buiten in de wei staan nog twee sterke staaltjes oerkracht: enorme Belgische trekpaarden die niet alleen een mooi plaatje vormen maar hun gewicht in goud waard zijn. Zo helpen zij Loef bij zijn werkzaamheden in de bosbouw. “Natura 2000 heeft ook zijn voordelen. Er mogen geen grote machines in de natuurgebieden dus moet er teruggevallen worden op ouderwetse paardenkracht.”

Van koets tot tuigwerk

Wanneer de verbouwing klaar is en de bierbrouwerij draait, wordt het tijd voor de laatste fase: de inrichting van een museum. De collectie is al compleet want in de loop der jaren verzamelde Loef alles, maar dan ook echt alles, wat nodig is om bezoekers te verbazen. Van togen tot glazen, van lampen tot uithangborden en van koets tot tuigwerk . Wat er niet is, maakt hij met zijn eigen handen. Voor een man met twee rechterhanden, is wat dat betreft ‘the sky the limit’. 

“Over mijn lijk”

Het enige dat Loef nu nog dwars zit, is de dreiging van twee grote zonneparken in zijn directe omgeving. Een ontwikkeling die ten tijde van de koop nog niet bekend was. “Die zonnepanelen gaan er toch echt alleen over mijn lijk komen,” neemt Loef geen blad voor de mond. “Afgezien van de problemen die het geeft bij het telen van met name hop, wil niemand vanaf een terras uitkijken op tienduizenden zonnepanelen.” Vooralsnog maakt hij zich geen grote zorgen.  “Voordat ik dit kocht, ben ik met de gemeente Steenbergen in gesprek gegaan. Daar was men razend enthousiast over mijn plannen. Zij passen perfect binnen de visie van het gebied, dus dat komt goed. Ik heb er alle vertrouwen in.”

Foto: Henk Loef, zijn partner Anne-Mieke en, op corona-proof afstand, bouw- en brouwmaat Jan Vos. Op de achtergrond de stellages waarlangs de hop zijn weg vindt. Volgend jaar biedt de snelgroeier bovendien schaduw aan de bezoekers die aan picknicktafels genieten van het bedrijf, de producten en de omgeving.

Tekst en hoofdfoto: Dasja Abresch © Steenbergse Courant. Overige foto’s: Thomas Weezenbeek en View fotografie ©

Uit de Steenbergse Courant