‘Unicum dat Wilders komt’

STEENBERGEN/NIEUW-VOSSEMEER – ,,Als iedereen die nu al heeft gereageerd ook daadwerkelijk komt, is de Markt te klein,’’ zegt Sander Booij, die er dankzij ‘heel wat lobbywerk’ in is geslaagd om partijleider Geert Wilders van de PVV naar Steenbergen te halen.

Op de vrijdag speciaal voor zijn komst aangemaakte Facebookpagina, hebben inmiddels al vele honderden mensen laten weten dat zij van plan zijn naar de Markt te komen. Wilders wordt daar om 14.00 uur verwacht en zal daar flyers uit gaan delen, samen met Tweede Kamerlid Sietse Fritsma, fractievoorzitter Alexander van Hattem van de PVV in Noord-Brabant en nog een aantal collega’s.

‘Een groot deel van de inwoners van Steenbergen willen geen asielzoekerscentrum. Met deze actie wil ik hen ondersteunen bij hun verzet tegen de komst van honderden asielzoekers’, zo luidt een citaat van Wilders op de Facebookpagina.

Unicum

,,Hij gaat zeker ook met de mensen in gesprek,’’ stelt Sander Booij uit Nieuw-Vossemeer, al vele jaren actief lid binnen de Partij Voor de Vrijheid, die de voorbije jaren bij landelijke en provinciale verkiezingen steevast hoog scoorde in de gemeente Steenbergen en meermaals de meeste stemmen kreeg, zoals de bij laatste provinciale verkiezingen van afgelopen voorjaar (20,4%).

,,Steenbergen is een belangrijk achterland voor de PVV,’’ aldus Booij, trots op het aanstaande bezoek van Wilders, dat hij een unicum noemt. ,,Het vertrouwen van veel Steenbergenaren, zeker op dit voor de leefbaarheid zo belangrijke onderwerp, is hartstikke laag.  Wij hebben alle plaatselijke partijen naar hun standpunt gevraagd, maar vooralsnog weten we alleen dat de PvdA voorstander is van de opvang van asielzoekers.’’

'Met de handen in het haar'

Over de eventuele vestiging van een vluchtelingencentrum houdt de gemeente op 21 oktober een beeldvormende vergadering, waarbij ingezetenen hun mening mogen ventileren over de kwestie, zodat de raad in november de publieke opinie kan laten meewegen bij de beslissing om wel of niet mee te werken aan de mogelijke realisatie van een AZC (op Buiten de Veste).

,,Ik heb het gevoel dat de gemeente behoorlijk met de handen in het haar zit en zeker niet had verwacht dat Wilders hier naartoe zou komen,’’ zegt Booij.