Uit de oude doos Gevonden Voorwerpen 1

STEENBERGEN – Toen in 1984 in de Blauwstraat een pand werd verbouwd, kwam onder de vloer van de keuken, waar in het verleden de tuin achter het huis was, een afvalput tevoorschijn. In verband met funderingswerkzaamheden is de afvalput door de Stichting Stadsarcheologie Steenbergen ‘geruimd’, waarbij een aantal aardewerk fragmenten tevoorschijn kwamen.

Buiten de resten van wat vroeger borden, schalen en kookpotten zijn geweest, bleek er ook nog een compleet exemplaar bij te zitten. Best wel bijzonder, omdat in de meeste gevallen alleen fragmenten van aardewerk of glas worden aangetroffen.

Het bleek te gaan om een zogeheten komfoor uit de 17de eeuw, vergelijkbaar met ons huidige warmhoudplaatje. Nadat het komfoor was gevuld met gloeiend houtskool uit het haardvuur, werd een kookpot of schaal met eten op de drie bovenste pootjes gezet, waardoor het eten niet afkoelde. De openingen aan de zijkant van het komfoor diende voor toevoer van lucht, zodat het houtskool voldoende zuurstof kreeg om te blijven gloeiend.

Komfoors komen soms voor in zeer fraaie uitvoeringen, met mooie versieringen en kleuren. Dit exemplaar is te zien in één van de vitrines van de Stichting Stadsarcheologie Steenbergen in de bibliotheek aan de Blauwstraat.

De rubriek ‘Uit de oude doos’ wordt mede mogelijk gemaakt door heemkundekring De Steenen Kamer, Stichting Stadsarcheologie Steenbergen en Fotoclub de Brabantse Wal