Uit de ‘Oude Blauwwit-doos’ van John Rommers: Viering 40-jarig jubileum v.v. Steenbergen omlijst met clublied van Jan Boezeroen

Op 18 maart 1973 bestond de voetbalvereniging Steenbergen 40 jaar en net als het zilveren jubileum in 1958, waarover we eerder schreven, werd ook deze mijlpaal uiteraard gevierd. Allereerst moest er natuurlijk geld in het laadje komen om alle activiteiten die het toenmalige bestuur voor ogen had, te kunnen bekostigen.

Fancy Fair, oliebollen en loterij

Van vrijdag 15 tot en met zondag 17 januari werd er dat jaar daarom een groots opgezette fancy fair georganiseerd in het jongenscentrum aan het Doktersdreefje in Steenbergen, waarvoor de gehele Steenbergse bevolking werd uitgenodigd o.a. middels een door alle straten rijdende geluidswagen en uiteraard via de media.
Ballen gooien, lolly trekken, ring gooien, brieven trekken, een schiettent, een grabbelton en niet te vergeten het rad van avontuur, het was er allemaal.
Cees van Tilburg – in die periode een actief en bekend verenigingsman en gemeenteraadslid – was drie dagen lang de man die het rad bediende en vooral dankzij zijn inspanningen werd er door de in totaal ruim 2500 bezoekers een flinke financiële bodem gelegd.
Tijdens iedere ronde waren uiteraard leuke prijzen te winnen en iedere ronde in ieder geval . . . een peperkoek. Honderden peperkoeken werden mee naar huis genomen.

Een kleine week later volgde een oliebollenactie en ook toen zorgde de Steenbergse bevolking ervoor dat ook deze actie een groot succes werd.
Ruim 1600 zakken oliebollen (toen nog met 10 oliebollen per zak !) werden verkocht.

Uiteraard werd er ook een loterij- actie georganiseerd waarbij 3000 loten à 1 gulden per stuk werden verkocht met als hoofdprijs een complete visuitrusting t.w.v. 150 gulden.

Receptie bij Hotel Van Tilburg

Nadat deze gezellige ‘geldinzamel-acties’ succesvol waren verlopen werd in het weekend van 17 en 18 maart gestart met de festiviteiten. Zaterdagmorgen 17 maart was er allereerst een H. Mis in de Vredeskerk in Steenbergen Zuid ter nagedachtenis aan alle overleden leden. Diezelfde dag volgde ‘s middags een officiële receptie in Hotel Van Tilburg, een destijds zeer bekende horecagelegenheid op de plek waar nu het appartementencomplex De Tillenborgh staat. (Wat jammer toch dat dit Hotel er niet meer is).
Het werd een zeer druk bezochte receptie waar een kleine 300 mensen het bestuur van toen kwamen feliciteren.
Ook daarbij aanwezig was KNVB bestuurder Gerrit Brokx die o.a. alle jubilarissen van de vereniging in het zonnetje zette.
Oud-voorzitter Bertus van Meer, die later overigens nog diverse keren zou terug keren binnen het bestuur, kreeg de zilveren KNVB speld uitgereikt voor zijn zeer vele verdiensten voor v.v. Steenbergen en zijn verdiensten als KNVB bestuurder van het district Zuid I .

Nieuwe verenigingsvlag

Namens de jeugdafdeling van de Blauwwitten voerde jeugdleider Ad Vermeulen het woord. Door de jeugdspelers Peter Brouwers , Peter Kuipers , Steef Oerlemans en Christ-Jan Bruynseels werd aan het bestuur een nieuwe verenigingsvlag aangeboden , die tot op de dag van vandaag nog steeds dienst doet. (zie foto).

Jan Boezeroen

En dan volgde ‘s avonds het hoogtepunt van die dag: de grote feestavond voor alle leden en supporters van de vereniging in café De Fles aan de Molenweg. De Fles puilde die avond uit, de Steenbergse band The Whisky Four verzorgde die avond de muziek en het was wachten op de door het bestuur aangekondigde speciale gast van die avond.
Rond half tien kwam die dan ook in de persoon van niemand minder dan de op dat moment zeer bekende Steenbergse zanger Jan Boezeroen, alias Johnny Goverde.
Jan Boezeroen had in de Grote Kerkstraat een platenwinkel genaamd De Blokhut en vierde in die tijd hoogtij met zijn uit 1970 daterende hit ‘De Fles’. En wat was er nou toepasselijker dan dit lied te zingen in De Fles !!!!

Blauw Wit clublied

De zaal stond uiteraard op zijn kop en dat werd alleen maar heftiger toen Jan Boezeroen meedeelde met een verrassing te komen. Die verrassing was het aankondigen van een clublied dat hij speciaal voor het 40-jarig jubileum van v.v. Steenbergen had geschreven.
Het duurde even voordat iedereen de draad te pakken had, maar toen dat eenmaal het geval was deinden alle aanwezigen vrolijk mee. (zie bijgaande tekst)
Ondanks enkele pogingen heeft dit lied nooit een vervolg gekregen in de vorm van b.v. een plaatje, maar uit betrouwbare bron hebben we vernomen dat daar binnenkort verandering in gaat komen.
We zijn benieuwd.

Jubileumwedstrijden tegen Feyenoord jeugd en Halsteren veteranen

Een dag later, zondag 18 maart , werden de festiviteiten voortgezet met eerst een jubileumwedstrijd van de Steenbergse Top-A jeugd tegen een jeugdteam van Feyenoord en later op die dag volgde een wedstrijd van een Steenbergs veteranenteam met spelers uit de jaren 1959/1960 tegen een veteranenteam uit diezelfde tijd van v.v. Halsteren.
De Feyenoord-jeugd won die wedstrijd met 0-6, maar de Steenbergse veteranen hielden de punten thuis.
De ruim 700 toeschouwers zagen doelpunten van Jan Heshof, Henk de Ron en Dion van Tilburg, waardoor Steenbergen een 3-0 overwinning behaalde.
Het was de bedoeling dat in het jeugdelftal van Feyenoord Steenbergenaar Rini Plasmans zou meespelen die net daarvoor een jeugdcontract had getekend bij de Rotterdammers, maar vanwege een blessure kon hij helaas niet meedoen.

Kermis in paasweekend

De festiviteiten ter gelegenheid van het 40-jarig bestaan van v.v. Steenbergen werden in het paasweekend van vrijdag 20 t/m maandag 23 april afgesloten.
Op de Markt in Steenbergen stond 4 dagen lang een kermis, waar vooral de Steenbergse jeugd gretig gebruik van maakte. In combinatie met de wielerronde die op Tweede paasdag door de Stichting wielercriterium Steenbergen werd georganiseerd zorgde dat vooral op die dag voor een grote drukte.

Jubileumwedstrijd 1e elftal

Op zondag 22 april speelde het 1e elftal van die tijd onder leiding van trainer Rinus Matthijssen een jubileumwedstrijd tegen de Rotterdamse 1e klasser D.R.L. ( De Rode Leeuw).
Zo’n 800 toeschouwers waren er getuige van dat Steenbergen goed partij gaf maar toch een kleine 1-2 nederlaag moest incasseren.
Voorafgaand aan deze wedstrijd gaf de kadetten parachutistenvereniging uit Breda een demonstratie parachute springen , een spektakel dat heel goed in de smaak viel ondanks het feit dat 1 parachutist op de rondweg terecht kwam.
En onder de rust van de wedstrijd tegen D.R.L. gaf de politiehondenvereniging “De trouwe vriend” een demonstratie met diverse politiehonden in opleiding .

Uiteraard werden er later dat seizoen nog diverse voetbaltoernooien georganiseerd voor alle jeugd- en seniorenelftallen waardoor de 40 jarige vereniging – met heel veel dank aan de Steenbergse bevolking – kon terug kijken op een zeer geslaagd jubileumjaar 1973.

Op de foto staand geheel links jeugdleider Ad Vermeulen met bij de vlag de vier jeugdspelertjes.
Achter de tafel v.l.n.r. de bestuursleden Cor Verkouter , Fré Duivelaar , Cees Ernest, John Rommers , Ad Adriaansen , Kees de Jong , Michel van Broekhoven , Jan Jonkers , Dé Raaijmakers en Henk Meeuwesen.

Door: John Rommers