Uit de ‘Oude Blauwwit-doos’ van John Rommers: Het ‘vergeten’ kampioenschap van Steenbergen 3

( door John Rommers )
Eerder in deze rubriek hebben we aandacht besteed aan het kampioenschap van het 1e elftal van v.v. Steenbergen in het seizoen 1959/1960. Ook het 3e elftal van de Blauwwitten behaalden in datzelfde seizoen de titel. En ook daar willen we natuurlijk graag even aandacht aan besteden.

De mannen van het 3e, ingedeeld in een competitie met slechts 8 verenigingen, speelden in dat seizoen 14 wedstrijden waarvan ze er 10 wonnen. Drie wedstrijden werden gelijk gespeeld en slechts één keer ging een wedstrijd verloren. Met 23 punten en een doelgemiddelde van 66 voor (in 14 wedstrijden) en 19 tegen, werd het kampioenschap behaald.

Cees Knop topscorer

Spits Cees Knop nam er hiervan 27 voor zijn rekening en werd daarmee de duidelijke topscorer, gevolgd door Bart Rooms met 13 doelpunten en Jan van de Poel met 6 treffers.
Om te promoveren naar de 2e klas van de Brabantse voetbalbond moesten 2  promotiewedstrijden worden gespeeld tegen Kaaise Boys 2 uit Fijnaart.

De eerste wedstrijd in Fijnaart werd een overwinning voor Kaaise Boys, de 2e wedstrijd in Steenbergen werd door Steenbergen gewonnen. Het reglement van de KNVB schreef toen voor dat een derde beslissende wedstrijd moest worden gespeeld en dat gebeurde een week later op het neutrale terrein van Divo in Dinteloord. Steenbergen trok toen aan het langste eind en wist een 6-3 overwinning te behalen, waardoor promotie een feit was.

Degradatie en (weer) het kampioenschap

Het verblijf in de 2e klas was echter van korte duur, want het seizoen daarop volgde direct weer degradatie naar de 3e klas van de Brabantse voetbalbond. Om in het seizoen 1961/1962 vervolgens wederom kampioen te worden in die 3e klas.
Er werden in dat seizoen 16 wedstrijden gespeeld waarin maar liefst 105 doelpunten konden worden genoteerd. Nog steeds bleek Cees Knop de ideale spits want deze competitie wist hij 41 keer het vijandelijke doel te vinden.
Met nog enkele ‘invalbeurten in een ander elftal kwam zijn totaal in het seizoen 1961/1962 maar liefst op 48 (!) doelpunten. Op de foto de spelers van Steenbergen 3 die in het seizoen 1959/1960 kampioen werden.

De dames komen eraan

Vanaf de oprichting van de Steenbergse voetbalvereniging in 1933 was v.v. Steenbergen een vereniging met alleen herenteams, die op zondag hun wedstrijden speelden en uiteraard met jeugdelftallen die op zaterdag in het veld kwamen.
Maar in 1989 kwam daar verandering in en werd het eerste ‘nakomertje’ geboren.
Onder leiding van trainer/elftalleider Con van Kuijk, zelf op dat moment speler van het eerste elftal, startte v.v. Steenbergen in dat seizoen met damesvoetbal. De initiatiefnemers daarvoor waren Sandra Dam en Astrid Bastiaanse, die zelf ook deel gingen uitmaken van dat damesteam.

Veel nederlagen

Con van Kuijk herinnert zich nog als de dag van vandaag hoe de resultaten waren in dat eerste seizoen. “Er werd alleen maar verloren, vaak met grote cijfers”, weet hij.
“Ik moest in het begin bij wijze van spreken nog uitleggen wat buitenspel was, laat staan hoe het voetballend moest gaan. Maar toch ging het steeds beter en beter, met in de tweede helft van de competitie zelfs de eerste overwinning in een uitwedstrijd tegen Oudemolen. Maar gezellig was het iedere wedstrijd”.

Tot op de dag van vandaag spelen de dames hun wedstrijden met veel plezier, al gaan ze dat vanaf komend seizoen, net als de meeste herenteams, op zaterdag doen. Op de foto van het dameselftal staan de dames, die in 1989 het voor vv Steenbergen eerste damesteam vormden met hun coach.

Het 2e nakomertje

Precies twee seizoenen later – vanaf het seizoen 1991/1992 – vond de geboorte plaats van het tweede nakomertje. v.v. Steenbergen startte toen met een heren zaalvoetbalteam en dat betekende dus de tweede nieuwe tak binnen de vereniging.
Onder leiding van coach Tiny van Opdorp werd het team ingedeeld in de 2e klas, maar na enige tijd werd die zaalvoetbaltak afgestoten naar Fc.Cromwiel, een zelfstandige zaalvoetbalvereniging in Steenbergen.
Tot en met afgelopen seizoen is die situatie zo gebleven, maar vanaf het komende seizoen 2020/2021 zal dat weer gaan veranderen. Alle zaalvoetbalteams van Fc.Cromwiel gaan dan weer spelen onder de vlag van v.v. Steenbergen.
De vrijdagavond blijft de vaste speeldag. Rick Musters en Remco van de Riet zullen de zaalvoetbalcommissie binnen v.v. Steenbergen gaan vormen. Op de foto de spelers die in 1991 de kar trokken en uitkwamen in het eerste zaalvoetbalteam van v.v. Steenbergen .

En toen begon het zaterdagvoetbal

Het 3e nakomertje binnen v.v. Steenbergen kwam ter wereld in 2010.
Diverse spelers hadden al enige tijd de wens te kennen gegeven graag te willen komen voetballen bij v.v. Steenbergen, maar dan liever op zaterdag dan op zondag. Daar kwam bij dat ook vaak spelers die al op zaterdag in diverse jeugdelftallen speelden, maar vanwege hun leeftijd vanaf hun 18e jaar naar de senioren gingen verhuizen, diezelfde wens lieten horen.
Vanaf het seizoen 2010/2011 werd de  knoop door het bestuur doorgehakt en werd begonnen met 1 zaterdagteam bij de senioren.

Een 5-tal seizoenen later, vanaf het seizoen 2015/2016 , kwam daar een 2e zaterdagelftal bij en weer enkele seizoenen later (in 2019) zag een 3e zaterdagteam het licht.
En vanaf het komende seizoen komt dan de echte grote verandering binnen de vereniging v.v. Steenbergen. Ook de selectie elftallen ( Steenbergen 1 en Steenbergen 2 ) hebben de wens te kennen gegeven om hun wedstrijden op zaterdag te gaan spelen  en dus zullen de vele supporters die wekelijks naar de wedstrijden van hun Blauwwitten komen kijken de zondag moeten gaan inruilen voor de zaterdag.
Ook het damesteam van v.v. Steenbergen gaat – zoals eerder gemeld – op zaterdag spelen. Alleen het huidige zondag 3 blijft de zondag trouw.
Op de foto van het zaterdagelftal de spelers die in 2010 het team vormden van het eerste elftal dat op zaterdag ging spelen.

Start nieuwe voetbalseizoen

Zoals bekend is het voetbalseizoen dat net achter ons ligt in maart jl. helaas noodgedwongen afgebroken en uiteindelijk definitief stilgelegd in verband met het corona virus.
Gelukkig gaat het met de uitbraak daarvan momenteel de goede kant op en er vanuit gaande dat zich dat op de huidige manier blijft ontwikkelen, zal de start van het nieuwe seizoen 2020/2021 op zaterdag 1 augustus aanstaande zijn.
De spelers van de selectie zullen die dag onder leiding van trainer Robin Borremans, die aan zijn 2e seizoen binnen v.v. Steenbergen gaat beginnen, twee trainingen afwerken.

De eerste oefenwedstrijd staat gepland op zaterdag 15 augustus.
In een thuiswedstrijd die om 14.30 zal aanvangen zal dan het 1e zaterdagelftal van Baronie uit Breda de tegenstander zijn.
Het volledige oefenprogramma zullen we in een volgende editie van deze krant vermelden.

Foto 1
Het 3e elftal van  v.v. Steenbergen dat in het seizoen 1959/1960 kampioen werd. Staand v.l.n.r. Cor Hoendervangers (bestuurslid) Jos Koenraadt,Theo de Groot, Cees Knop, Bart Rooms, Jan van de Poel.
Middelste rij v.l.n.r. Leo van Overvel , Cees van der Wegen, Jan van Hoeffelen, Arjaan van Hoeffelen (grensrechter). Gehurkt v.l.n.r. Cees de Bruin,  Harry Looyen, Cees Delhez.

Foto 2
Het eerste dameselftal van v.v. Steenbergen in 1989. Staand v.l.n.r. Annemiek Dam, Marja Hagens, Sandra Schoonen, Astrid Bastiaanse, Lisette Geertse, Sonja Bastiaanse, Con van Kuyk (trainer/elftalleider).
Gehurkt v.l.n.r. Jolanda ???,  Anita Hagen, Sandra Dam, Yvette Kooyman.

Foto 3
Het eerste zaalvoetbalteam van v.v. Steenbergen in 1991. Staand v.l.n.r. Ad Theuns, Ad Baartmans, Wim de Kock, Jac van Leent, Tiny van Opdorp ( coach) en Ad Theuns (namens shirtsponsor Van Herel de Kok Hoppenbrouwers ). Gehurkt v.l.n.r. Hans de Groen,  René de Koning en Piet Iriks.

Foto 4
Het eerste zaterdagteam van v.v. Steenbergen in 2010. Staand v.l.n.r. Joris van Loon (namens shirtsponsor Marina Bar), Mark Kuijper, Roy den Haan, Koen Kuijper, Temro Douw, Joey van Gils, Niels Freeckenhorst, Jeffrey Ernest en Ramon Verkaart. Gehurkt v.l.n.r. Koen van Mook, Jasper van Tilburg, Willem Ligtenberg, Stephan Smeekes, Jeroen Hagenaars, Pim Verwijs en Harley Weeda.