Tweede leutroute werd een groot succes

STEENBERGEN – Afgelopen zondag werd in Strienestad voor de tweede maal de ‘Leutroute’ gelopen. Was het twee jaar geleden een koude en winderige dag, ditmaal was het even windering en ook nat. Toch hadden zich ruim 140 deelnemers aangemeld.

Dat overtrof de verwachtingen danig, waardoor vanwege de logistieke situatie op enkele locaties op de route gesplitst moest worden en werden de verschillende locaties in twee groepen bezocht. Na broodjes met koffie of thee in de Lourdeskapel werd koers gezet naar café D’n Overkant. Hier haalde Ad Vermeulen leuke herinneringen op en werd de historie van het café in vogelvlucht doorgenomen. Vervolgens bracht één van de d’Ouwe stukken – Frans van Bergen – onder begeleiding van mooie historische beelden en op de melodie van ‘Het Dorp’ van Wim Sonneveld, een ode aan Steenbergen.

Brouwerij Veraart

Onder begeleiding van dweilband Ut Toeternietoe zette het gezelschap koers naar de tweede stop: de brouwerij van Veraart, waar Chiel Veraart een mooie tentoonstelling heeft ingericht, die loopt van het Steenbergen na de oorlogsjaren via de carnavalstentoonstelling naar het heden. Ook was daar de Steenbergse brouwer Wim de Vos die drie van zijn nieuwe bieren presenteerde. Deze smaakten prima.
Vol leut werd er koers gezet naar Brasserie de Keuning, waar na een gesprek tussen Ad Vermeulen en Corrie van Campenhout duidelijk werd dat de ouders en grootouders van Corrie veel hebben betekend voor het café Blauw End zoals het toen genaamd was.
De deelnemers aan de Leutroute werden daar getrakteerd op een optreden van drie narren uit het verleden van Strienestad.
De nar meej de Blààuwe Snor, nar Frikkie en nar Wietse verzorgden een bijzonder optreden in de brasserie, dat veel herinneringen naar boven haalde en een aantal deelnemers spontaan de polonaise liet lopen.
Vervolgens dweilden de ruim 140 deelnemers onder leiding van Ut Toeternietoe via de Blauwstraat en de Kaaistraat naar de Wallevis.
Daar werd een spetterend optreden verzorgd door Esther de la Ron, die ook weer onder begeleiding van weer andere historische beelden, haarfijn uitlegde of de aanwezigen zich al dan niet echte Strienestadters mochten noemen. Voor de deelnemers die zich hadden ingeschreven voor het ‘Leutbuuwfet’ werd er een smakelijke maaltijd gepresenteerd.

Waardering

Zo werd een initiatief afgesloten dat voor de ervaren carnavalgangers, die door het vorderen van de leeftijd géén behoefte meer hebben aan avonden dweilen – maar ook voor de nieuwkomers op dit gebied – bijzonder werd gewaardeerd.
Zowel de deelnemers als de organisatie kijken alweer vol enthousiasme uit naar het volgende carnaval. Dan zal er zeker weer een leutroute worden georganiseerd, vanzelfsprekend met andere verrassingen.
Deze aflevering van de leutroute in elk geval als zeer geslaagd en zeker ook zeer gewaardeerd in de boeken worden bijgeschreven.

Door: Ton Wennekers