Tweede fase herinrichting N259 van start

STEENBERGEN  – Op 9 april aanstaande gaat het tweede deel van herinrichting van de Rondweg Oost (N259)  van start. Wethouder Cors Zijlmans zette gisteren onder toeziend oog van de uitvoerder KWS Infra Roosendaal/Sas van Gent de symbolische eerste schop in de grond.

De wethouder blikte bij deze gelegenheid terug op een proces dat langdurig was maar nu zijn vruchten af gaat werpen. In juli 2015 nam de gemeente de weg al over van het Rijk. Zij kreeg bij de overdracht een zak geld van 6,3 miljoen euro voor toekomstig onderhoud en 1,1 miljoen voor eenmalige verkeersmaatregelen.

Asfalt

Eerder werd het gedeelte tussen Steenbergen en Dinteloord al opgeknapt. Het weggedeelte tussen de beide rotondes aan de Franseweg en de Nassaulaan wordt ingericht volgens de laatste richtlijnen voor een gebiedontsluitingsweg buiten de bebouwde kom (80 km). De betonverharding wordt overlaagd met asfalt. Dat betekent een aanzienlijk reductie van geluid voor de omwonenden. Ook de rotondes krijgen een opknapbeurt.

Fietspaden

De belangrijkste verandering is wel dat er een fietspad wordt aangelegd aan de zijde van de kern Steenbergen, inclusief voldoende verlichting. Daarmee is een ontbrekende schakel in het regionaal fietsroutenetwerk opgelost. Voor de aanleg van dit fietspad is subsidie ontvangen van de provincie Noord-Brabant in het kader van de fietsstimulering en verbetering verkeersveiligheid.  De gemeente Steenbergen haakt hierop aan door de bestaande fietspaden beter aan te laten sluiten en een extra doorsteek vanuit de wijk Zuid te creëren.

Viaduct/kunstwerk

Het viaduct tussen Steenbergen en Welberg blijft bestaan. Het zogenaamde kunstwerk is nog in prima staat en verwijdering ervan kost veel. “Bovendien kun je nooit een veiligere verkeerssituatie krijgen dan bij een viaduct waar verkeersstromen fysiek van elkaar gescheiden zijn,” aldus Zijlmans. Op het dorp zijn plannen in ontwikkeling om van het viaduct een echt kunstwerk te maken, dit kan mede dankzij het project Verfraaiing Entrees Kernen. Hiermee kunnen dorpsraden in aanmerking komen voor een subsidiebedrag. Welberg wendt dit aan om het viaduct aan te pakken. Gelijktijdig zorgt de gemeente voor een fraaiere entree van het dorp.

Eind juli moet de weg klaar zijn. Tijdens de werkzaamheden zal hij enkele malen worden afgesloten. Dan geldt een omleidingsroute voor verkeer en openbaar vervoer. Deze afsluitingen worden zoveel mogelijk in de schoolvakanties gepland.