Twee Steenbergse inzendingen voor Brabants Lof

STEENBERGEN/KRUISLAND – Twee projecten uit de gemeente Steenbergen, zijn momenteel in de race voor de nieuwe erfgoedprijs Brabants Lof. De website wijkregistersteenbergen.nl van bedenker Hanneke Meulblok en de korte documentairefilm ‘Onbegrensde vrijheid’ van de Kruislandse Claudia Koole. Voor de winnaar van Brabants Lof wacht een geldbedrag van vierduizend euro dat gebruikt kan worden om het project verder uit te bouwen.

Brabants Lof is een prijs voor (erfgoed)instellingen die projecten opzetten met oog voor inclusie: toegankelijk  en met ruimte voor iedereen. “Een prijs waarbij toen en toekomst elkaar de hand reiken, waarbij de verbinding opgezocht wordt tussen erfgoed en andere sectoren, én waarbij de actualiteit een rol speelt,” zo staat op de website van Erfgoed Brabant te lezen.

Kwelling

Met de website wijkregistersteenbergen.nl van Hanneke Meulblok worden de gegevens van woningen in de periode 1860-1940 ontsloten. De stad had in die tijd nog geen straatnamen, maar wijknummers. De huizen stonden in het wijkregister beschreven aan de hand van een wijkletter en pandnummer, bijvoorbeeld E312. Zo was de Witte Villa aan de Kaaistraat 2 in Steenbergen, in 1880 gevestigd op B330 en in 1899 op B343. Een kwelling voor heemkundigen en andere belangstellenden die de historie van een huis en de bewoners proberen te achterhalen.

Uitdaging

De Steenbergse Meulblok liep als hobbymatig heemkundige zelf regelmatig tegen de beperkingen van het historisch register aan en besloot er een persoonlijke uitdaging van te maken. Met eindeloos geduld en doorzettingsvermogen herleidde zij de nummers uit het wijkregister naar moderne adressen. In 2020 presenteerde zij een Excelbestand met alle adressen in de vesting Steenbergen uit de periode 1863-1949.

Webontwikkelaar

Meulblok realiseerde zich dat de informatie daarmee nog niet voor iedereen toegankelijk was en deed in de Steenbergse Courant een oproep aan webontwikkelaars die haar verder zouden kunnen helpen. Stadgenoot Marcel Ooms meldde zich direct en binnen een jaar werd er rond de database de publieksvriendelijke website wijkregistersteenbergen.nl gebouwd. Inmiddels is hier de historie van bijna 13.000 adressen in de gemeente Steenbergen te vinden. De droge informatie is in veel gevallen voorzien van historisch beeldmateriaal. Naast de beeldbank zijn er ook diverse publicaties over wijken, straten en gebouwen toegevoegd.

Verbinding

De Kruislandse onderzoeksjournalist Claudia Koole maakte een korte documentairefilm over het erfgoed van WOII in Noord-Brabant, hoofdzakelijk in West-Brabant aan de Brabantse Wal. De film, ‘Onbegrensde Vrijheid’ getiteld, maakt een verbinding met het heden waarin oorlogen nog steeds uitgevochten worden met fysieke wapens.

Wapenuitrusting

Als constructieve journalist brengt Koole met deze film de boodschap over dat de universele samenleving een andere wapenuitrusting nodig heeft, namelijk die van Sint Joris. De heilige is een historische epische held die we lokaal onder meer kennen van het Sint Jorispad naast de Georgiuskerk in Kruisland, waarvan Koole mede-initiatiefnemer was. De wapens waar Sint Joris zich van bedient zijn waarheid, gerechtigheid, vrede, vertrouwen en liefde. “Een wapenuitrusting die altijd voorhanden is, voor iedere mens, en die bij strijd leidt naar Onbegrensde Vrijheid,” beschrijft Koole op de website onbegrensde-vrijheid.nl.

Prijsuitreiking

Op dit moment zijn er dertien inzendingen voor Brabants Lof. Na 8 september kunnen er geen nieuwe projecten meer genomineerd worden. Op 29 september maakt de jury bekend welke shortlist van projecten verder gaat. De prijsuitreiking is op 18 november 2021.

(Tekst door Dasja Abresch)

Beelden bij dit artikel