Tuintje onttrekt lelijke container aan het oog

NIEUW-VOSSEMEER – De ondergrondse afvalcontainer is over het algemeen niet de fraaiste plek in het straatbeeld, maar dat geldt sinds deze week niet meer in Nieuw-Vossemeer. Deze kern kreeg als eerste in de gemeente Steenbergen zogenaamde containertuintjes. Een mooie bak gevuld met planten die binnen de kortste kernen de container aan het oog onttrekken. Betaald door de gemeente, onderhouden door de buurt.

Vosmeerder Frans de Klerk kwam al bladerend door Facebook een foto tegen van een containertuintje. “Ik deelde deze op mijn eigen pagina met de opmerking: ‘Zou dit niet leuk zijn voor bij ons op het dorp?’. Binnen de kortste keren kwamen er tientallen positieve reacties.” De Volkspartij onderschepte het bericht eveneens en besloot het goede idee in een motie te gieten. Een meerderheid van de raad ging akkoord en binnen de kortste keren was het spel op de wagen.

Geprint

Als meest geschikte bedrijf om de tuintjes te leveren, kwam CityGard uit de bus. Directeur Henk-Jan Room kwam al in 2017 op het idee. “Het is ontstaan vanuit een ergernis,” vertelt hij. “Ik zag dat op de ondergrondse containers bij mij in de buurt stickers werden geplakt waarop stond dat het verboden was om afval bij te plaatsen. Dat vond ik zo’n negatieve boodschap dat ik na ben gaan denken over hoe het anders kon. Daar zijn de containertuintjes uit voortgekomen. Effectief, maar ook mooier en ze leveren een bijdrage aan de biodiversiteit.”

De plantenbakken passen precies op de plaat waarop het bovengrondse deel van de restafvalcontainer is bevestigd. Ze zijn geprint van gerecycled materiaal. De planten die er in komen te staan zijn niet alleen een lust voor het oog, maar ook een welkom aanvulling op de maaltijd van de plaatselijke insect.

Pilot

Nieuw-Vossemeer is op dit moment de enige kern waar de tuintjes te vinden zijn. “Het is een pilot,” legt wethouder Baartmans uit. “We hebben er vijf geplaatst die door de bewoners zelf onderhouden gaan worden. Wanneer het goed werkt dan kunnen we dit verder uitrollen, maar het is wel de bedoeling dat de kernen zich hiervoor zelf aanmelden.”

Foto: Van links naar rechts: Ad Bosters, Annelies Keller, Ad Dirven, wethouder Wilma Baartmans, Harald Jansen en initiatiefnemer  Frans de Klerk. De inwoners die zich aangeboden hadden om de tuintjes te onderhouden, kregen een gieter.

[ door Dasja Abresch ]