Afbeelding
donderdag 5 augustus 2021, 16:00

Tuinen Franseweg onder water door dempen sloot Olmentuin

STEENBERGEN – Het water staat bewoners van de Franseweg in Steenbergen figuurlijk tot de lippen, maar letterlijk staat het hen in de eigen achtertuin tot boven de kuiten. Het is een direct gevolg van het dempen van een sloot aan de achterzijde van de percelen ten behoeve van nieuwbouwproject De Olmentuin. De gevolgen zijn verstrekkend: stoepen en tuinoverkappingen verzakken doordat het water geen kant op kan, bomen en struiken rotten weg. De bewoners klopten aan bij de gemeente, het waterschap en de projectontwikkelaar maar worden met een kluitje in het riet gestuurd.

De families Verdult en De Baat hadden zich al neergelegd bij de komst van de woonwijk die hen het vrije uitzicht vanuit hun tuinen over het Westland zal ontnemen. Het dempen van de sloot op 12 maart jongstleden kwam echter als een complete verrassing. Temeer omdat de grond waar de watergang doorheen liep, eigendom is van de beide gezinnen. “Na ons buigt de sloot af en loopt verder over de grond van de Olmentuin. Hij waterde rechtstreeks af op de Ligne waardoor wij nooit wateroverlast hadden.”

Kolkend water

Het bewijs voor het eigendomsrecht is zichtbaar aanwezig in de vorm van de piketpaaltjes die het kadaster na meting achterliet. Volgens Angelo de Baat is er een drainagebuis met een doorsnede van 200 millimeter in de grond aangebracht die het overtollige regenwater af moet voeren. “Je hoeft geen rekenwonder te zijn om te begrijpen dat dit veel te smal is. Het verval vanaf de voorzijde van onze woningen aan de Franseweg naar de achterkant van onze tuinen tegen De Olmentuin is aanzienlijk. Tijdens de zware regenbuien van eind juli kolkte het water over ons terras.”

Geen druppel doorheen

Ook vanaf de kant van De Olmentuin is de watertoevoer aanzienlijk. “Het bouwterrein is een meter opgehoogd waardoor er nog meer water onze kant opkomt,” legt Christjan Verdult uit. De drainagebuis die nu als nieuwe waterberging moet dienen, zal volgens De Baat weinig effect hebben. “Er is een laagje geel zand overheen gegaan, maar vervolgens afgedekt met de eerder afgegraven kleigrond. Daar komt geen druppel water meer doorheen.”

De schade is bij hem inmiddels goed zichtbaar. “Het water neemt het zand onder de stenen en onder mijn overkapping mee en alles begint te verzakken.” De familie Verdult heeft de tuinrenovatie die voor deze zomerperiode gepland stond, opgeschort. “Dat heeft nu totaal geen zin. De planten staan weg te rotten in het water.”

Zelf in de gaten houden

De bewoners sloegen alarm bij de projectontwikkelaar en bij de gemeente, maar die verwezen hen door naar het waterschap Brabantse Delta. Dat heeft op 8 november 2020 inderdaad vergunning verleend voor het dempen van de watergang. “Dat hadden we blijkbaar zelf in de gaten moeten houden,” aldus  Marga Verdult. “Hoe kunnen we dat nu weten? Bovendien staat de vergunning op de Olmendreef en wij wonen aan de Franseweg. Het is toch niet meer dan normaal dat je met de omwonenden in gesprek gaat voordat je dit soort ingrijpende maatregelen doorvoert?”

Niet te verwijten

Jan Veraart van Gewoon Lokaal! is het roerend met de gedupeerde bewoners eens. Hij stelde zich de afgelopen week ter plekke op de hoogte. “Deze mensen valt helemaal niets te verwijten, maar zitten nu wel met de gebakken peren. Dit moet gewoon opgelost worden en mag niet meer gebeuren. De gemeente is niet de instantie die de vergunning heeft verleend, maar moet nu wel de regie pakken om het voor deze inwoners op te lossen.”

De gang van zaken verbaast hem hogelijk. “Temeer vanwege het duurzaamheidskarakter van de wijk. Ik vind het zeer tegenstrijdig dat er watergangen gedempt worden terwijl wij als gemeente voortdurend bezig zijn met het creëren van voldoende waterberging. Zeker nu we steeds vaker te maken krijgen met extreme weersomstandigheden zoals anderhalve week geleden.”

Bewonersbrieven

De voorkeur van het gemeenteraadslid gaat er naar uit dat de oorspronkelijke sloot hersteld wordt. Mocht dat niet mogelijk zijn, dan moet er minstens een betere oplossing komen dan een buis van 200 mm. Om dit soort problemen in de toekomst te voorkomen, vindt Veraart dat de projectontwikkelaar de buurt zou moeten informeren met bewonersbrieven.

Veraart legt de kwestie middels Artikel 40-vragen voor aan het college. Naar aanleiding van vragen van de Steenbergse Courant/KijkopSteenbergen laat een persvoorlichter van waterschap Brabantse Delta  weten morgen met een reactie te komen.

(Door Dasja Abresch)

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de Steenbergse Courant