Truus Bosters heeft nu eigen laantje in ‘haar’ Nieuw-Vossemeer

Nieuw-Vossemeer – “De bomen aan het Truus Bosterslaantje beschermen de mensen tegen de zon, net zoals zij de mensen van Nieuw-Vossemeer beschermde.” Het waren mooie woorden die wethouder Cor Van Geel vanmorgen sprak onderaan de Molendijk. Daar, op de grens van het A.M. de Jongpark kreeg het dorp er een nieuwe straatnaam bij. Een mooi gebaar voor een mooi mens. Zelf was Truus er helaas niet bij. Zij overleed in 2015 aan de gevolgen van een hersentumor. Haar gemis is nog altijd voelbaar op het dorp. “Truus had Nieuw-Vossemeer nog veel te bieden, net als het dorp haar nog veel te bieden had,” aldus de wethouder. Haar kostbaarste nalatenschap, kleinzoons Sven en Tycho, mochten het bord met daarop de naam van hun oma onthullen.

Het initiatief tot de naamgeving komt van de bewonersvereniging van het A.M. de Jongpark. Ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan ging het bestuur op zoek naar een toepasselijke handeling. “Truus heeft in de jaren tachtig voor de bomen langs het laantje gezorgd, vandaar dat het door de bewoners van het park toch al het ‘Truus Bosterslaantje’ werd genoemd. We vonden het jubileum een mooi moment om dat nu maar eens officieel te maken. De gemeente vond dat gelukkig ook,” aldus Juul Verhallen, voorzitter van de bewonersvereniging.

Ook Truus Bosters zelf had de naamgeving bij leven al overgenomen, getuige een door haar handgeschreven etiketje achterop een foto van het pad. Deze werd meegenomen naar de onthulling door Jannie Jansen, een van Truus’ beste vriendinnen met wie zij decennialang activiteiten organiseerde en barricades beklom. En met wie zij gedurende dit alles vooral veel plezier beleefde.  

Eerste vrouwelijke raadslid

Het was vanmorgen goed toeven onder de lommerrijke bomen die ruim dertig jaar geleden geplant werden door de inzet van toenmalig politica Truus Bosters. Als eerste vrouwelijke gemeenteraadslid van de zelfstandige gemeente Nieuw-Vossemeer zette zij zich met ziel en zaligheid in voor haar geboortedorp. Toen na de totstandkoming van het A.M. de Jongpark begin jaren tachtig haar oog viel op het kale wandelpad onderlangs de Molendijk, besloot zij dat dit anders moest. Een jaar later werd op haar voorstel de Nationale Boomplantdag ingezet om onderlangs de dijk nieuwe bomen te planten die inmiddels tot volle wasdom zijn gekomen. Ook aan de overzijde van de Molendijk kwamen rijen nieuwe bomen. Frappant genoeg op de spie grond die momenteel door Truus’ dochter, Leonie ten Hove, is ingericht als centrum voor outdooractiviteiten, In4Outdoor.

Leonie is blij met het stukje erkenning voor haar moeder. “Het voelt geborgen dat het er is en nooit meer weggaat. Mijn moeder had ook echt wat met dat weggetje. Dat dit nu naar haar vernoemd is, had zij prachtig gevonden. Ze wilde nooit in de belangstelling staan, maar van binnen vond ze de waardering hartverwarmend.”

Ter besluit van de bijeenkomst zong Jan van de Velde, liedjeszanger en vriend van Truus, het prachtige nummer ‘Beweging’ dat hij twee jaar geleden zong bij haar afscheid.

Foto’s: Niek Perdaems; Tekst: Dasja Abresch©KijkopSteenbergen