Tropische start voor KANTOK

WELBERG – Twaalf kinderen genoten gisteren met volle teugen van de eerste editie van KANTOK sport en spel sinds de zomervakantie. Terwijl de moeders zich koesterden in de schaduw van de oude beuken langs het voormalige voetbalveld van de Welberg, werkten hun kinderen zich met veel plezier in het zweet. Hoewel KANTOK al een jaar bestaat voor de kinderen van de Welbergse SDW locatie, deed voor het eerst een groepje kinderen ‘van buiten’ mee aan de sport en spelactiviteit.

KANTOK is bedacht en uitgevoerd door Ilja Hussaarts en Serge Palings, medewerkers van SDW locatie in het voormalige klooster op de Welberg. Omdat het voor de kinderen van de woongroep lastig  is om deel te nemen aan reguliere verenigingen, besloten zij er zelf maar een op te richten: KANTOK. Een naam met een oosters tintje maar simpelweg gebaseerd op de alledaagse samenvoeging ‘Ik kan het ook’. Bijna een jaar geleden gingen Hussaarts en Palings van start. Het werd een succes waar de kinderen van SDW wekelijks op woensdagmiddag met volle teugen van genieten. “De onderdelen zijn afwisselend, gericht op een stukje alledaagse educatie maar ook bijvoorbeeld op respect, elkaar steunen, samenwerken. En natuurlijk het opbouwen van uithoudingsvermogen. Op nummer een staat plezier beleven aan sport en spel.”

Ervaring

Al snel viel het Hussaarts op dat de wekelijkse sessies op het voetbalveld met interesse gevolgd werden door kinderen van het dorp. “Waarom ook niet,” dacht Ilja en besloot een apart groepje op te richten voor kinderen van buiten SDW. Gistermiddag ging dit voorzichtig van start met vijf kinderen uit Oud-Vossemeer en Steenbergen. Volgende week sluit een zesde deelnemer aan. Zij kregen alle aandacht want speciaal voor de gelegenheid waren ook de medewerkers en kinderen van de woongroep aanwezig. Met name de SDW-kids waren een grote steun voor de nieuwkomers. Met een jaar ervaring in de pocket konden zij prima uitleggen wat de bedoeling van de diverse onderdelen was.

Langs de scholen

Palings kon niet aanwezig zijn bij de start van het nieuwe seizoen, maar Ilja kijkt terug op een geslaagde aftrap. Al zorgden de tropische omstandigheden al direct voor een wijziging in het programma. “Ik had de ren-onderdelen geschrapt vanwege de temperatuur en vervolgens vragen de kinderen er zelf om,” lacht Ilja. Zij is dik tevreden met de opkomst van vijf nieuwe kinderen. “Al was er maar één kind gekomen, dan had ik het al goed gevonden.” Desalniettemin pleegt zij de komende weken de nodige inzet om nog wat meer KANTOK-ers te werven. “Ik ga langs alle scholen met een flyer en in overleg met de directie is het misschien zelfs mogelijk om wat van KANTOK te laten zien aan de leerlingen.”

Geen gevolgen

Hoewel de Welbergse SDW locatie volgend jaar verhuist naar Halsteren heeft dit geen gevolgen voor de KANTOK-lessen op het voetbalveld. “Dit is een particulier initiatief. Ik doe het in mijn eigen tijd met mijn eigen middelen dus zolang ik van het veld gebruik kan maken, blijf ik hier lekker KANTOK-ken.”

Kinderen van 6 tot 10 jaar die belangstelling hebben, zijn van harte welkom. Wie mee wil doen, betaalt een kleine bijdrage van drie euro per maand.

Voor meer info: www.kantoksportenspel.nl