Trio concert: ”Samen plezier hebben in het maken in het maken van muziek”

STEENBERGEN – Gistermiddag zou in de Steenbergse Haven – ondanks het afblazen van de Havendag en de Vlietsail – bij goede weersomstandigheden het Havenconcert plaatsvinden. Als onderdeel van wat Steenbergen trots presenteert als de cultuurmaand. De mindere weersverwachting deed de organisatie besluiten om uit te wijken naar het grote winkelpand in de Kaaistraat waar voorheen Scapino was gevestigd. Hier vond onder helaas minimale publieke belangstelling een toch hartverwarmend muzikale samenwerking plaats.

Cultuur. ’Dat wat de samenleving voortbrengt’. Met muziek als belangrijk onderdeel. ”Ik ben er trots op. Dat we hier samen spelen. Samen muziek maken, onze liefde ervoor uitdragen. Samen genieten. Ik hoop echt dat we dit in de toekomst nog vaker doen. Hier word ik echt gelukkig van”, zo besloot Claudia de Groen gistermiddag het muzikale samenzijn. Zij is er een van de kartrekkers van.

Nieuw Poporkest

Trots was ze ook op het kersverse poporkestje van Volharding. Dat opende het trio-concert. Elf jonge muzikanten – Evi en Willem de Groen, Max Romme, Livia de Kock, Mareen Westdorp, Merel Jansen, Olin Bom, Roos Janssen, Elize Bouwens, Niels Augustijn en Thijs Hommel – musiceren onder haar leiding pas drie weken samen. Ze speelden met de steun van de jonge zangeressen Doris Kroon en Astrid van Heereveld – naar hartenlust. Nog jong en onervaren, maar beslist enthousiast.

Persi Swing

Dat enthousiasme spetterde er vanaf bij het erop volgende optreden van de Persi Swing Collective band. Onder leiding van dirigent Daan Bogers deed de 18 leden tellende band zijn naam eer aan. Zij openden met een nummer van Rocca Billy Rock en Roll en speelden een aantal door hun eigen dirigent omgeschreven nummers van de Liptease Bigband. ”We willen lekker ons ding doen”, verklaarde Bogers vooraf aan het miniconcert. En ze deden lekker hun ding, waardoor ze lieten horen waar ervaring, oefening, vaardigheid en vooral ook plezier in muziek maken toe kan leiden. Een opsteker ook voor de beginnende muzikanten van het Volharding poporkestje.

Amicitia

Maar ook een stimulans voor de reeds ervaren muzikanten van Amicitia en hun nieuwe jonge collega’s. De bijna 130 jaar oude harmonie werkt onder leiding van dirigent Rens van Leeuwen hard aan een revival. Helaas mislukte de fusiepoging met het Dinteloords Volharding en nu werken de 25 muzikanten hard aan een comeback uit de glorietijden die Amicitia jaren terug beleefde. ”We gaan meer mikken op het klassieke harmonierepertoire”, vertelt de dirigent. Een paar klassieke items werden ook gistermiddag gebracht met daarnaast lichter repertoire zoals de medley van Robbie Williams nummers en wat items uit de musical Tarzan.

In de aanstaande vrijdag editie van Steenbergse Courant wordt uitgebreider op het trio-concert teruggekomen.

Tekst en foto's: Peter Vermeulen © Steenbergse Courant/KijkopSteenbergen.nl