Treurnis over Toekomstvisie met stevig prijskaartje

STEENBERGEN – Laten we hopen dat het met de toekomst van Steenbergen beter afloopt dan met de Toekomstvisie 2040. Het boekje met daarin de ambities en dromen voor de toekomst van onze gemeente is donderdagavond met dankbaarheid in ontvangst genomen door de gemeenteraad, maar daar blijft het ook bij. “We missen onderbouwing en inhoud om het concreet te kunnen toepassen.” Voor de PvdA was het zelfs reden om een motie van treurnis in te dienen richting het college.

“Gedurende het proces om tot de visie te komen zijn er meermaals vragen gesteld aan het college, maar er werd altijd gezegd af te wachten en vertrouwen te hebben in een goed resultaat. Nu ligt er een verhalenboekje waar 95.000 euro voor is begroot en waar we weinig mee kunnen. Dat betreuren wij ten zeerste”, aldus fractievoorzitter Nadir Baali.

“Waar er twee ruziën, hebben er twee schuld”

De andere partijen waren ook teleurgesteld over het resultaat, maar trokken het boetekleed aan. “We hebben met z’n allen zitten slapen. Als raad hebben wij de opdracht gegeven in 2017, maar daarna zijn we te weinig kritisch geweest. Aan een motie van treurnis zullen wij overigens nooit meewerken, want dat stelt niks voor”, zei Michel Lambers namens de Volkspartij. “Die motie van treurnis geldt dan net zo goed voor ons als raad. Waar er twee ruziën, hebben er twee schuld”, aldus Tim Huisman (D66). “Als Gewoon Lokaal! waren we destijds tegen, omdat we liever gewoon aan de slag gaan. Maar ergens is het mis gegaan, dus ik ben het met D66 eens”, zei Dasja Abresch. 

“Vervelend dat u zo de bal terugspeelt”

Wethouder Koos Krook liet duidelijk merken dat het college werd geraakt door deze motie van treurnis. “We zijn hier al 3,5 jaar mee bezig en wij kunnen met deze visie wel uit de voeten. We hebben ons niet met de inhoud bemoeit, omdat het een visie van de bevolking is. Dat u op deze manier de bal naar ons terugspeelt is ontzettend vervelend.”

Volgens Michel Lambers hoeft de Toekomstvisie niet weggegooid te worden. “Het is uitstekend geschikt als promotiemateriaal om het beeld van Steenbergen te versterken.” Doordat de Toekomstvisie nu niet is vastgesteld door de raad, heeft het geen officiële status. “Maar door het in dankbaarheid te aanvaarden doen we meer recht aan de inbreng van de inwoners”, besloot Theo van Es (VVD). 

Foto: Bij de uitreiking van de Toekomstvisie leek alles nog koek en ei, maar inmiddels is duidelijk dat de inhoud van het document voor de raad teleurstellend is.

Tekst en foto: Nicole van de Donk © Steenbergse Courant/KijkopSteenbergen.nl