Tovertafel voor ’t Zorghuys via crowdfunding

STEENBERGEN – Toen Sandra van Eggermond (57) in een artikel las over ‘De Tovertafel’ gingen haar eerste gedachten direct uit naar haar moeder, Rie van Zuylen (94). Met behulp van ‘De Tovertafel’ zouden zij en haar vijftien medebewoners van ‘’t Zorghuys Steenbergen’ interactieve spellen kunnen spelen, zonder daarbij belemmerd te worden door lichamelijke of geestelijke beperkingen. “Ik wist meteen dat mijn moeders en de andere mensen in ‘’t Zorghuys’ daar enorm veel plezier aan zouden beleven,” aldus Van Eggermond. Om de benodigde 6700 euro bijeen te krijgen, startten zij en haar echtgenoot Piet een ‘crowd funding’-actie. Eenieder die een steentje bij wil dragen aan het mooie doel kan dit doen via: http://activecues.com/crowdfunding/zorghuys-steenbergen

“Aan dementie zelf is weinig te doen. Je grootste zorg is hoe je je vader of moeder heel lang gelukkig kunt houden. Alles wat je kunt, doe je om ze blij te maken,” licht Sandra haar beweegredenen toe.

Mevrouw Van Zuylen verhuisde bijna drie jaar geleden naar ‘’t Zorghuys’. Daar staat zij beter bekend als Tante Rietje, een echt gezelschapsdier. Ze geniet nog met volle teugen van mensen om haar heen. “Een zegening dat zij hier terecht kwam,” menen dochter Sandra en schoonzoon Piet. “Het is niet leuk om dement te worden maar als het niet anders is, kun je niet beter wonen dan in hier. Geen super-de-luxe voorzieningen maar er is altijd aandacht en liefde. Dat is het belangrijkste .”

Bodem bereikt

Het nadeel van een kleine voorziening is dat het qua extraatjes moeilijk concurreren is met de grote jongens. Vooral wanneer het gaat om aanvullende materialen zoals Tovertafels.

Amanda Geers, directrice van de zorginstelling aan de Van Glymmesstraat, weet er alles van. Als beginnend ondernemer beschikt zij over beperkte middelen en een dure Tovertafel kan er op dit moment simpelweg niet vanaf. “Nadat wij in oktober vorig jaar hier begonnen zijn, hebben we van boven tot onder verbouwd. Vervolgens hebben we een duo-fiets voor de zomermaanden aangeschaft.” Daarmee is de bodem van de geldkist voorlopig wel bereikt.

Beleving

Het initiatief van de familie Van Eggermond juicht zij dan ook aan alle kanten toe. “Als wij daarmee een Tovertafel kunnen krijgen, vind ik het fantastisch. Het zou een grote toegevoegde waarde zijn voor onze cliënten.” Zij benadrukt dat de komst ervan nooit zal leiden tot minder personele aandacht. ”Integendeel de cliënten moeten in het spel juist begeleid worden door een personeelslid. Het gaat niet alleen om de activiteit maar vooral om de beleving.”

De ‘crowdfunding’-actie is benaderbaar voor iedereen. “Het mooie is dat men ook anoniem kan storten. Al is het maar 1 euro,” legt Sandra uit. Wie met naam en toenaam een bedrag stort, krijgt hiervoor een tegenprestatie, variërend van een mooie foto van de bewoners met ‘De Tovertafel’ tot een presentje door hen zelfgemaakt.

Bal op de grond

De Tovertafel is feitelijk een beamer die spelactiviteiten projecteert op een tafel. Zodoende kan op simpele wijze een bal- of memoryspel gedaan worden. Maar ook bellenblazen hoort tot de mogelijkheden. Ontdaan van al die motorieke belemmeringen waar juist de dementerende mee te kampen krijgt. Geen kaartjes die omgedraaid moeten worden met verkrampte vingers of ballen die op de grond vallen. “Ook hoeven we niet bang te zijn dat de ene cliënt de andere in een boze bui verwondt met spelmaterialen,” voegt Amanda toe. Qua beleving maakt het de bewoners allemaal niet uit. “Deze mensen hebben er geen notie meer van dat wat zij zien niet echt is. Voor hen is het gewoon een bal of een bloem.”

Sokken

Over 107 dagen eindigt de actie via internet. Mocht het geld dan nog niet bijeen zijn, gaan de initiatiefnemers gewoon door. Vóór de winter invalt, hopen zij dat ‘’t Zorghuys’ over een eigen Tovertafel beschikt.  Tijdens de Jaarmarkt in Steenbergen verkoopt de instelling sokken; de winst gaat naar het initiatief.