Tourjournaal Peter Suijkerbuijk etappe 7

STEENBERGEN/FRANKRIJK – ,,Dit was qua lopen mijn beste dag tot nu toe. Ik ben er ook bewust ingeknald, om te kijken hoe ver ik kon komen. Met de achtste plaats in het dagklassement ben ik zeer content. Mijn benen hebben me gelukkig niet in de steek gelaten,’’ vertelde Peter Suijkerbuijk na het volbrengen van de 7de etappe in de Tour de France Footrace, een tocht over 62,6 kilometer van Étang-sur-Arroux naar Digion, in het midden-westen van Frankrijk.

Bepaald geen peuleschilletje, want in tegenstelling tot gisteren, was er vandaag hoegenaamd geen beschutting te vinden voor de ultralopers. ,,Van de start, om zes uur vanmorgen, tot een uurtje of negen ging het nog wel,’’ aldus Suijkerbuijk, toch al geen liefhebber van zulk extreem warm weer.

,,Gisteren hebben we na afloop met z’n allen wel twee uur in een riviertje gezeten en vandaag heb ik tot twee keer toe een poos in het zwembad gelegen. Het was wel niet zo groot en het water had nog koeler mogen zijn, maar misschien hebben wij het wel zo heet, dat het niet koud genoeg aanvoelt.’’

Zwarte schoenzolen van het smeltende asfalt

,,Mijn schoenzolen lijken wel getectyleerd; zwart van het asfalt dat gewoon smelt bij zulke hoge temperaturen,’’ vervolgt hij zijn relaas. ,,Je plakt er nog net niet aan vast, maar voelt het wel.’’ Desondanks lijkt hij helemaal hersteld van de knieblessure, die hem bijna tot opgeven dwong. Voor alle zekerheid heeft de Steenbergse sportman echter wel besloten om de langste etappe van de Tour de France Footrace, die morgen op het programma staat, aan zich voorbij te laten gaan.

,,Negentig kilometer… dat wordt voor de meesten gigantisch afzien. Ik neem liever geen risico’s, voor het algemeen klassement ben ik toch uitgeschakeld. Ik pak liever nu nog een dag rust, zodat ik het nog vijf weken kan volhouden.’’

De Steenbergse ultraloper Peter Suijkerbuijk (59) doet van 28 juni t/m 9 augustus mee aan de eerste editie van de Tour de France Footrace; een ‘monstertocht’ van 43 opeenvolgende dagen en 2800 kilometer door Frankrijk. KijkopSteenbergen.nl volgt hem op de voet tijdens zijn ultieme uitdaging.