Tourjournaal Peter Suijkerbuijk etappe 6

STEENBERGEN/FRANKRIJK – ,,Ik heb nog nooit zoiets meegemaakt, wat een bizarre tocht!’’ Peter Suijkerbuijk kan het zelf nog maar amper geloven dat hij de zesde etappe van de Tour de France Footrace, over 49 kilometer van Corancy Château-Chinon naar Étang-sur-Arroux, heeft volbracht. ,,Tot twee keer toe stond ik namelijk op het punt om het bijltje ermee neer te gooien.’’

Gisteravond zette de masseur het licht voor Suijkerbuijk op groen, nadat hij een dag rust had gehouden in verband met een knieblessure die de Steenbergse ultraloper woensdag opliep. Toch ging het vanmorgen aanvankelijk voor geen meter. ,,Ik kon hooguit een beetje dribbelen, zodra ik probeerde hard te lopen ging het na honderd, maximaal tweehonderd meter weer mis.’’

,,‘Einde verhaal’, vreesde ik. Ik heb er twee keer serieus over nagedacht om te stoppen, maar ben vervolgens naar de eerste verversingspost gewandeld en ook de tweede dertien kilometer naar de tweede verversingspost heb ik wandelend afgelegd. Daarna weer geprobeerd om aan te zetten en dat ging tweehonderd meter goed, driehonderd meter, een kilometer… en ik voelde nog steeds geen pijn.’’

‘Er is gewoon een wonder gebeurd’

,,Sterker nog: elke kilometer begon ik sneller te lopen, ik haalde weer lopers in die mij eerder op de dag voorbij waren gegaan, ik snapte er helemaal niks van. Het leek wel alsof ik een flow zat. Nee, we zitten hier niet in de buurt van Lourdes, haha. Daar heb ik ook wel even aan gedacht onderweg, want er is gewoon een wonder gebeurd. Het tweede deel van de wedstrijd heb ik een gemiddelde behaald van ruim boven de tien kilometer, sneller dan de meeste deelnemers.’’

,,Niet te geloven. Ik durfde ook bijna niet meer uit te rusten bij de verzorgingsposten, bang dat het dan weer mis zou gaan. Dus even snel bidons vullen, een halve liter cola achterover geslagen en hup weer weg. Ik weet niet hoe m’n benen morgen zullen voelen, maar voor nu ben ik helemaal in de wolken. Terwijl het dus maar een haartje had gescheeld of het was over en uit geweest. Gek hoe het dan toch kan verkeren.’’

De Steenbergse ultraloper Peter Suijkerbuijk (59) doet van 28 juni t/m 9 augustus mee aan de eerste editie van de Tour de France Footrace; een ‘monstertocht’ van 43 opeenvolgende dagen en 2800 kilometer door Frankrijk. KijkopSteenbergen.nl volgt hem op de voet tijdens zijn ultieme uitdaging.