Tour du Hollande van Fietsen voor Levens voor Hulphond

STEENBERGEN – Na twee keer de Alpe d’Huez te hebben beklommen, vinden John Kuik en Elisabeth Hulshof van de stichting Fietsen voor Levens het tijd voor een nieuwe uitdaging: morgen (zaterdag 21 juni) beginnen zij aan hun Tour du Hollande, waarbij in zes dagen tijd 1.100 kilometer door heel Nederland wordt gefietst.

De stichting ontstond drie jaar geleden vrij impulsief. ,,We deden allebei aan spinning om af te vallen en kwamen iedere week hetzelfde clubje tegen op de sportschool. Toen één van ons voorstelde de Alpe d’Huez op te fietsen, was iedereen meteen enthousiast’’, vertelt Kuik. Zonder echte ervaring beklommen ze tot twee keer toe de bekende Tour de France-berg. ,,Je doet dit niet voor jezelf, maar met een bepaald doel in je achterhoofd.”

Dit jaar is dat Stichting Hulphond Nederland. ,,Het kwam eigenlijk per toeval op ons pad. Wij willen deze organisatie graag steunen omdat zij weinig te besteden heeft. Mensen krijgen maar een klein bedrag vergoed voor een hulphond, terwijl een blindengeleidehond volledig wordt vergoed. Dat verschil is voor ons te groot.”

Uitdaging

Hoewel Fietsen voor Levens uit vijf leden bestaat, stappen voor de Tour du Hollande alleen Kuik en Hulshof op de fiets. ,,Voor sommigen was de uitdaging te groot. Alpe d’Huez is een eenmalige rit, dat is inderdaad afzien, maar je weet dat het einde nadert. Je bijt even een paar uur flink door. Dit keer fietsen we zes dagen, 185 kilometer per dag. Hoewel Nederland plat is, in tegenstelling tot Frankrijk, zal het door de duur van de tocht zwaarder worden dan de Alpe d’Huez.”

Donaties per kilometer

De twee doen alle provinciehoofdsteden aan, te beginnen bij Middelburg, dan door naar Den Bosch en Maastricht en daarna verder richting het noorden. Het totaal aantal kilometers, 1100, wordt verkocht voor het goede doel. ,,Mensen kunnen één kilometer kopen voor 1,50 euro. Maar er mag natuurlijk ook ‘gewoon’ worden gedoneerd. Dit kan zelfs in de week dat wij weg zijn nog.”

Doneren is mogelijk via de website Fietsenvoorlevens.nl en de Tour du Hollande is te volgen via de Facebookpagina van de organisatie.