Totaaltheater in de huiskamer met “Cameleon over de vloer”

STEENBERGEN – Nu de succesvolle voorstellingenreeks ‘Leeve de Vereeniging’ bijna op zijn eind is, vreesden de leden van totaaltheatergroep Cameleon in een gat te vallen. Dat moest voorkomen worden en daarom besloot het gezelschap maar weer eens wat nieuws uit te proberen. Daarbij wordt wel enige mobiliteit van het publiek verlangt dat met behulp van een gids namelijk langs vier huiskamertheaters wordt geloodst. Onder de toepasselijke naam “Cameleon over de vloer” zijn tickets voor de voorstellingen te verkrijgen via de site theategroepcameleon.nl.

“In 2020 bestaan we dertig jaar en zullen we in december vast weer uitpakken met een grote voorstelling, maar nu viel er even niks te beleven. Je loopt dan het risico dat je minder betrokken bij elkaar raakt en dat wilde we voorkomen. Vanuit de groep kwam het idee voor huiskamervoorstellingen wat werd omarmd. Het is weer iets nieuws, en daar houden we van. We blijven actief met repeteren en krijgen de kans om oude stukken, al dan niet in een nieuw jasje, weer eens op te pakken.”

Nieuw lid

Niet alle ‘Cameleons’ doen mee. Sommigen hebben het te druk met werk of andere activiteiten. Alsof het zo moest zijn, meldde zich een nieuw lid in de persoon van Coen Hoppenbrouwers die met zijn veertig jaren de jeugdige kant van het totaaltheater versterkt. “Ik ben anderhalf jaar geleden vanuit Zevenbergen in Steenbergen komen wonen. Daar maakte ik deel uit van het improvisatietheater Stoffer & Blik.”
Ook het programma van vaste regisseur Erol Struijk zat vol en dus werd er gezocht naar een regisseur die de mini-productie kon begeleiden. Deze werd gevonden in de persoon van Ronald Blom uit Bergen op Zoom. Hij verdiende zijn sporen bij theatergezelschappen als het Gezellentoneel, de Vierschaar en de carnavalsrevue Tussen de Schuifdeure.

Koffie met wat lekkers

Er zijn vier voorstellingen die steeds beginnen in ‘de huiskamer’ van De Wallevis met een kopje koffie met iets lekker d’rbij. “Want dat hoort nou eenmaal als je op visite komt,” aldus vaste Cameleon-kracht Anjella Neelen. Vanuit De Wallevis zwermt het publiek onder leiding van gidsen in vier groepen uit over Steenbergen waar het in diverse huiskamers ontvangen wordt door ‘gastgezinnen’. Ook op de route treffen zij het nodige vermaak. Aan het eind van de avond keert iedereen weer terug in De Wallevis voor de afsluiting en een drankje.

Kaarten

Kaarten kunnen besteld worden via de site van Cameleon (theatergroepcameleon.nl) of, voor de wat minder digitaal ingestelde belangstellende, via het mobiele telefoonnummer van Ad Vermeulen (06) 46134711. De kosten bedragen 16 euro per kaart, de voorstellingen zijn op 25 september, 9, 23 en 30 oktober van 18.45-22.00 uur.
Overigens zijn de huiskamervoorstellingen niet de enige activiteit op het programma van Cameleon. Tot het eind van het jaar voeren zij ook de voorstelling ‘Leeve de Vereeniging’ nog een drietal keer op voor uiteenlopende groeperingen. Op zondag 6 oktober om 14.00 uur is dat bij restaurant Dintelmond in combinatie met een high wine/high beer-arrangement. Kaarten zijn nog te krijgen bij Restaurant Dintelmond.

De acteurs van Cameleon (op de trap) bereiden zich voor op de huiskamervoorstellingen. De spelers die meedoen zijn Coen Hoppenbrouwers , Jolanda Bierkens, Anjella Neelen, Ad Vermeuelen, Giscard van Tilburg, en (niet op de foto) Esther de Ron, Ans Dirven en gastspeelster Tanja Vermeulen. Ronald Blom (links) voert de algemene regie en Kees Thijssen (rechts naast de trap) neemt de zangnummers voor zijn rekening, De sketches en liedjes zijn door de spelers van Cameleon en Hans de Bruin gemaakt. Bernd Vroon is deze productie muzikaal begeleider. Ineke Hersselman (links), Sonja Verbeek  en John Rommers (rechts) zijn drie van de gidsen die het publiek meenemen Ook Jack de Kock en Marcel van Dam nemen deze taak voor rekening.

Tekst en foto: Dasja Abresch © Steenbergse Courant / KijkopSteenbergen.nl