Ton Peeters luistert voor de 35ste keer carnaval in De Heen op

STEENBERGEN/DE HEEN – Carnavalsjubilea vier je om de elf jaar, maar Ton Peeters heeft – zoals hij zelf zegt – nu eenmaal zijn eigen regeltjes. Hij verzorgt dit weekeinde voor de 35ste keer de muziek tijdens het jaarlijkse carnavalsfeest in De Heen en bij die mijlpaal wil de dj toch wel graag even stilstaan.

In het Strienedurpke ligt immers de basis voor zijn eigen Drive In Show, genoemd naar de vroegere Nieuw-Vossemeerse discotheek Metro (later Blue Starlight), waar Ton destijds achter de draaitafels stond. ,,Van Peter Wildenberg, van Turbo Drive In, kreeg het verzoek om zijn plaats over te nemen bij de carnavalsviering in De Heen, zo is het begonnen,’’ vertelt Peeters.

Artiesten

Vandaag neemt hij de muzikale omlijsting van de kindercarnavalsmiddag in De Stelle voor zijn rekening, morgen trakteert hij de bezoekers van het ‘optochtbal’ in het dorpshuis bovendien op een keur aan regionale artiesten, die live bekende feestnummers als ‘het rotonde-lied’ en ‘handen in de lucht’ komen zingen.

Zo sluit Peeters mooi aan bij het Strienestadse motto: “Kèk ’s wa d’n artieste!” en krijgt zijn eigen jubileum ook meteen een extra cachet. Hij moet nog kiezen welke A-artiest er eveneens het podium bestijgt: Huub Hangop, Jettie Pallettie, Edrie Antonissen of de Gebroeders Ko. ,,Die hebben ’s middags allemaal nog tijd, weet ik.’’

Nederlandstalige muziek

Want Ton kent ‘het wereldje’ wel, vooral als het om Nederlandstalige artiesten gaat. Dat stamt nog uit z’n tijd als etherpiraat bij Radio Vrij Steenbergen, vervolgens Radio Stad, Stadsomroep Klaver Vier en tegenwoordig twee keer per week bij de – al lang en breed gelegaliseerde – SLOS, waar hij wekelijks de Bonte Dinsdagavond en (op zaterdag) de Tijd voor Ton-show presenteert.

In het laatstgenoemde programma staan de jaren tachtig, negentig en de actuele Top 40 centraal. Maar het hart van ‘Toontje Stijfsel’ ligt toch echt wel bij de muziek van eigen bodem, gezongen in z’n moerstaal. Met als favoriete nummers de ‘Sonja-medley’ van Highway en zeker niet te vergeten ‘A la vie la mort’ van het duo Anita & Ed. ,,Wij zijn helemaal idolaat van elkaar. Als zij ooit stoppen, doe ik dat ook.’’

Privéleven

Een leven zonder het opluisteren van allerhande feesten, partijen, activiteiten; hij kan het zich evenwel niet voorstellen. Ton gaf er in wezen zelfs zijn huwelijk voor op, uit liefde voor de muziek en zijn grote ‘hobby’, die hij uitoefent naast zijn dagelijkse werk in ploegendienst bij verpakkingsbedrijf MeadWestvaco in Roosendaal.

,,Dat was uiteraard een moeilijke keuze, maar dat is de keerzijde van de medaille. Een privéleven naast zo’n druk bestaan heb je niet of nauwelijks,’’ aldus de vrijgezelle vader van een 18-jarige zoon.

Welbergse roots

In Steenbergen en wijde omgeving is de Metro Drive In Show met grote regelmaat te vinden. Afgelopen zaterdag nog op de feestavond van B.C. d’Ôôgte in Nieuw-Vossemeer, dit weekeinde dus in De Heen, en volgende week in Standdaarbuiten (o.a. na de lichtstoet op zaterdagavond) en zondag na de optocht van de Raldal, in gemeenschapshuis De Vaert op de Welberg, waar zijn roots liggen.

Wat hem onderscheidt van andere dj’s? ,,Meedenken, iets extra’s doen, en vooral heel goed luisteren naar wat degenen die mij boeken precies willen. Er zijn veel dj’s die alleen maar de muziek draaien die ze zelf het liefst horen.’’

Uit de brand geholpen

En als het budget beperkt is, valt er meestal ook nog wel een mouw aan te passen. ,,Dan sponsor ik, door mijn prijs te verlagen.’’ Vorig jaar ging Peeters zelfs zover dat hij B.C. De Begienurs in Kruisland met een benefietavond letterlijk en figuurlijk uit de brand hielp.

De eerlijkheid gebiedt hem overigens te zeggen dat hij 36 jaar geleden voor het eerst de Heense carnavalsviering van zijn muzikale bijdrage voorzag. ,,Ik ben er één jaar tussenuit geweest, in de tijd dat er een grote tent bij de haven stond. Vandaar dat ik nu dit 35-jarig jubileum vier.’’