‘Toine Oorlog’ dweilt z’n afscheidsronde

STEENBERGEN – Nadat hij gisteren afzwaaide als ‘pliessie’ van Strienedurpke De Heen, kan Toine Loos zich gaan opmaken voor zijn laatste ronde als Jan Oorlog van Strienestad. Hij zal zijn gepluimde pet echter niet aan de wilgen hangen voordat ’ie ’t gèèfste plekske aon de Vliet nog één keer – met alle bietboeren en meerminnen – in volle bloei heeft gezet.

Het is zijn zesde carnavalsjaar in de hoedanigheid van Jan Oorlog; een ‘rol’ die op zijn lijf geschreven bleek en hem telkens weer laat stralen van geluk. Toch besloot de 50-jarige Steenbergenaar om er een punt achter te gaan zetten.

Een ambtstermijn van elf jaar speelde wel in zijn gedachten, ‘maar dat is voor mij te veel van het goede’. ,,Tegen die tijd zou ik 55 zijn en daar is het – wat mij betreft – ook te intensief voor. Je bent er heel het jaar mee bezig en dat valt niet altijd even gemakkelijk te combineren met mijn werk bij Philip Morris,’’ vertelt de man wiens wil dezer dagen wet is. Het zijn daarnaast vooral rugklachten die hem beletten langer door te gaan. Als hij lang moet staan, breekt ’m dat op.

,,Ik heb van heel veel mensen gehoord dat ze het erg jammer vinden, maar zeker als ik uitleg waarom ik stop, snappen ze het helemaal.’’

Terugkijkend op zijn carrière in het ‘pliessiepak’, noemt hij het afnemen van de leuteed op de elfde van elfde, bij het beeldje van de bietboer en de meermin op het Strieniusplein, als één van de meest speciale momenten. ,,Mijn échte hoogtepunt, of hoogstepunt zo je wilt, heb ik welbeschouwd vorig jaar al gehad, toen ik tijdens het Spel op de Mart met een luchtballon opsteeg om Nar Wiedus uit de Gummaruskerk te redden.’’

Ook het letterlijk voorop gaan in de leut, bij de Kinderoptocht, de grote optocht en het dweilen over straat, is iets waarvan Toine altijd enorm heeft genoten.

Afscheid

Hij blijft na zijn afscheid actief bij de Stichting Karnaval Steenbergen en hetzelfde geldt voor zijn echtgenote Petra. Beiden raakten betrokken bij de organisatie van carnaval in Strienestad toen hun dochter Michelle in 2003-2004 als Leutvrouwke in het jeugdgevolg zat. Michelle en ook dochter Marissa kregen de liefde voor carnaval met de spreekwoordelijke paplepel ingegoten. De twee zijn hun vaders grootste fans.

,,Wat we straks precies gaan doen bij de SKS weten we nu nog niet, dat bekijken we na deze carnaval. Het zal wel op een iets lager pitje zijn en minder op de voorgrond uiteraard, maar we blijven zonder meer genieten van carnaval in Strienestad, waaraan we heel graag ons steentje hebben bijdragen en waarvan de toekomst wat ons betreft gewaarborgd is.’’

Op carnavalsmaandag 8 februari wordt er vanaf 20.11 uur een afscheidsreceptie voor ‘Toine Oorlog’ gehouden bij café Z’Onder Zeil op de Kade, waarvoor de SKS iedereen van harte uitnodigt.