Afbeelding
woensdag 22 september 2021, 10:15

Toine Koch legt voorzitterschap KHN neer uit frustratie over coronaregels

KRUISLAND – Na meer dan twintig jaar is Toine Koch gestopt als bestuurslid van de lokale afdeling van Koninklijke Horeca Nederland. De voornaamste reden is dat hij de coronaregels voor de horeca niet langer kan begrijpen. “En als ik er zelf niet achtersta, kan ik het ook niet uitleggen naar de leden.” Voorlopig is Edwin Maas van De Commerce uit Kruisland waarnemend voorzitter totdat er een officieel besluit is genomen over de opvolging van Koch.

In een reactie zegt hij dat het vanzelfsprekend zeer doet om de handdoek op deze manier in de ring te gooien. Al vanaf het begin van de corona-periode liet Toine Koch, zelf o.a. eigenaar van zaal Koch in Kruisland, regelmatig van zich horen over de moeilijke situatie waarin hij en zijn collega café- en restauranthouders in waren beland. Regelmatig was er overleg met de gemeente om te kijken waar de horecaondernemers geholpen konden worden, door bijvoorbeeld meer ruimte te bieden voor de terrassen.

“Koch: sta feesten en partijen toe als evenement”

Maar in de laatste brandbrief die Toine Koch in augustus stuurde namens de KHN afdeling Steenbergen, vroeg hij om meer steun en sneller handelen van de gemeente. Hij vroeg het college onder andere om de horecabedrijven die een besloten feest willen organiseren aan te merken als evenementenlocatie, omdat het dan volgens de regels van de overheid wel mogelijk is iets dergelijks te organiseren. De gemeente zegt echter in een reactie zich aan de landelijke richtlijnen te moeten houden. “Deze leiden helaas soms tot verwarring, maar zijn altijd bedoeld om het coronavirus terug te dringen. Ons uitgangspunt was en is daarbij steeds te kijken naar wat er wel mogelijk is”, aldus het college.

Frustratie te hoog opgelopen

Maar de frustratie is bij Koch al te hoog opgelopen. “De KPJ mag wel een tent neerzetten en 700 man ontvangen omdat het een evenement is. Een aanvraag om bij mij een bingo te organiseren wordt afgewezen, maar in Siemburg mag het wel omdat het een gemeenschapshuis is. Bovenal zijn de verschillen met andere gemeenten te groot, als daar toevallig een burgemeester is die soepel met de regels omgaat. En anders geven ze hun feestje wel even verderop, in België. Die ongelijkheid is voor mij onverteerbaar.”

Overleg met gemeente over herstelplan

Edwin Maas zegt in een reactie dat er aanstaande maandag een gesprek gepland staat op het gemeentehuis, waar onder andere gesproken gaat worden over een gemeentelijk herstelplan voor de horeca. “Per 1 oktober vervalt de overheidssteun, terwijl de restricties zoals de coronacheck er nog wel zijn. Maar het zal niet alleen over financiën gaan, maar ook over zaken waar de gemeente kan helpen zonder dat het hen geld kost. Ik vind het belangrijk dat de verstandhouding goed blijft, al begrijp ik de emotie in de brandbrief wel.”

Dubbele pet

“Mijn functie is vooralsnog tijdelijk, want in november zal erover gesproken worden tijdens de ledenvergadering. Verder zal ik nog met de burgemeester een gesprek voeren over mijn verschillende petten, aangezien ik natuurlijk ook actief ben als gemeenteraadslid voor Gewoon Lokaal!. Als er zaken over horeca besproken worden, kan ik dat aan iemand anders overlaten, maar ik wil er wel open en duidelijk over gesproken hebben”, aldus Maas. 

Door: Nicole van de Donk

Uit de Steenbergse Courant