Afbeelding
dinsdag 13 april 2021, 15:07

Toestand gewonde zeearend hoopgevend

DE HEEN – “Het is weer eens wat anders,” vat de groene BOA Rob Mulder uit Steenbergen de dag waarop hij een zwaargewonde zeearend redde, nuchter samen. Gisteren trof hij de roofvogel aan op een akker bij De Heen. Samen met boswachter Erik de Jonge van Brabants Landschap wist hij het gewonde vrouwtje te pakken te krijgen, waarna zij naar het Vogelrevalidatiecentrum in Zundert werd overgebracht. Daar lijkt het dier goed te herstellen: “We kregen vandaag bericht dat ze alweer op een tak zit en alert is. Ik verwacht dat ze met een week of twee wel weer de vrije natuur in kan.”

Afgelopen dinsdagmorgen was Mulder al vroeg op pad om op een perceel landbouwgrond ganzen te verjagen. Ter plaatse trof hij echter geen ganzen aan, maar wel twee zeearenden. Een niet alledaags tafereel. “Het was duidelijk dat één van de zeearenden niet goed uit de voeten kon,” vertelt Mulder. Hij alarmeerde De Jonge en nam contact op met ecoloog en vogelonderzoeker Dirk van Straalen voor advies over het plan van aanpak. Mulder: “Er werd ons extreme voorzichtigheid aangeraden. Wanneer een zeearend de kans krijgt om zijn klauwen of zijn snavel in je te slaan, dan is een slagaderlijke bloeding niet ondenkbaar. Dat vermijd ik liever.”

Sondevoeding

Met behulp van een juten zak werd het dier overmeesterd en voor verdere verzorging overgebracht naar het Vogelrevalidatiecentrum Zundert. De dierenarts die de zeearend ’s middags onderzocht, maakte zich minder zorgen over de wonden dan over de algehele conditie van de roofvogel. Deze was dusdanig slecht dat zij niet zelfstandig kon eten. Na een nacht sondevoeding en het toedienen van onderhuids vocht, troffen haar verzorgers haar vanmorgen al een stuk actiever aan. Wel vermijdt zij het om op haar gewonde poot te lopen. Een spalk die vandaag gezet is, moet verlichting brengen. Wanneer de zeearend voldoende gestabiliseerd is, worden er röntgenfoto’s gemaakt

Cat-fight

Hoewel aan de hand van deze foto’s pas echt duidelijk zal worden, wat de oorzaak van de verwondingen is, ziet het er naar uit dat een ordinaire ‘cat-fight’ tussen twee vrouwtjes eraan ten grondslag ligt. “De gewonde vogel draagt een ring en daardoor weten we dat het de vrouwelijke helft is van een koppeltje dat al jaren op de Slikken van De Heen West aan de Philipsdam broedt,” aldus Rob Mulder. “Een medewerker van het Zeeuws Landschap meldde echter dat hij na het vinden van de gewonde vogel een vrouwtje op het nest had gezien. Het ziet er naar uit dat dit nieuwe vrouwtje het nest met de eieren heeft overgenomen.”

De groene BOA heeft er een theorie over: “Tijdens de laatste storm zijn er twee nesten in de Biesbosch kapot gewaaid. Mogelijk gaat het hier om het vrouwtje van een van die nesten die nu de concurrentie uit de weg heeft gewerkt en op haar eieren broedt. Een gevalletje extreme nestdrang dus.”

In hoeverre het mannetje deze wisseltruc gaat pikken, is nog de vraag.

Afstand betekent niets

Mulder verwacht dat zonder onverwachte tegenvallers, het herstel van de gewonde zeearend hooguit twee weken gaat duren. Daarna gaat zij terug de vrije natuur in. De vraag is nu nog, waar dat dan zal zijn al maakt dat volgens de BOA niet bijster veel uit. “Afstand betekent voor een zeearend helemaal niets. Die vliegt met gemak tientallen kilometers ver. Misschien keert ze in één streep terug naar de Heense Slikken.”

Wie het centrum wil helpen om de verzorging van de zeearend en andere lotgenoten in het revalidatiecentrum te bekostigen, kan eenmalig drie euro doneren door VRC te sms-en naar nummer 4333.

Tekst: Dasja Abresch

Foto’s © Erik de Jonge

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de Steenbergse Courant