Toeristisch plezier in Dinteloord

DINTELOORD – Wat brengt een toerist in vakantietijd naar de gemeente Steenbergen? Een vraag die enkel door toeristen beantwoord kan worden. Tijdens de zoektocht naar het antwoord doen we campings, havens en andere trekpleisters aan met de vraag: “Hoe bent u in de gemeente Steenbergen en wel specifiek in Dinteloord terecht gekomen?”

In de passantenhaven liggen Nico Kurvers en zijn partner Anki met hun boot ‘Bonjour’. Aan boord kleinzoon Lars, zojuist afgeleverd door zijn ouders uit Zoetermeer. Samen gaan ze met Lars een weekje naar de Grevelingen. Lekker varen en zwemmen, Lars heeft er zin in. Daarom liggen ze in de haven van Dinteloord.
“We kennen de haven van eerdere reizen” legt Nico uit. “Wat is het hier mooi opgeknapt! Echt de haven ziet er fantastisch uit.” Nico en Anki zijn gemiddeld zeven maanden per jaar onderweg. De overige maanden wonen ze in Rotterdam. “We vieren zelfs kerstmis op de boot” vertelt een trotse Nico. “De boom staat op het achterdek en de hele boot is verlicht met lichtjes” Anki en Lars hebben zin een weekje samen te varen. Lars mag soms aan het roer “Maar alleen als het veilig is” haast Anki te zeggen. Ze willen graag nog de haven in Steenbergen aandoen, want die ligt ook op de route.
In Dinteloord komen ze zeker weer terug. “Je kunt vanaf hier haast overal heen. Zelfs naar Frankrijk als je wilt.” Maar dan is het tijd om te vertrekken, nog een groet, en dan gaan ze. Lopend langs de kade worden we aangesproken door een echtpaar uit Wassenaar. “Wat hebben ze het hier prachtig opgeknapt. We zijn een poosje niet geweest en kijken onze ogen uit!”

‘De natuur is hier verrassend mooi’

Het zijn natuurlijk niet alleen watersportliefhebbers die Dinteloord bezoeken. Ergens in de polder tussen het Benedensas en de Bloemendijk zitten twee wandelaars aan een slokje water. Thea van den Eshof uit Geldrop en haar zus Annie de Bruijn uit Zundert lopen samen een deel van de Zuiderwaterlinie. Een route langs onder andere de verschillende forten in de regio. “Zo kwamen we dus in Steenbergen uit” vertelt Annie desgevraagd. “Ik zou samen met een vriendin in Italië gaan lopen, maar vanwege alle gedoe rond Corona ging dat niet door. “Toen vroeg haar man of ik niet met Annie mee wilde lopen, want anders was ze allen gegaan” vult Thea aan. “En nu lopen we samen. Gisteren gestart in Bergen op Zoom, en overnacht bij de Kaai.”

Onder de indruk

De zussen waren zeer onder de indruk van de Dintelse Gorzen. En de diversiteit in het landschap. “We kenden de gemeente Steenbergen eigenlijk helemaal niet. Ja, wel van naam, maar daar houdt het ook bij op” aldus Annie. “En dat is eigenlijk erg jammer, want het is hier verrassend mooi.” beaamt Thea. Misschien moet de gemeente aansluiten bij ‘Vrienden van de fiets’ want de wegen zijn hier zeker geschikt voor mooie fietstochten, geven de zussen als tip mee.
Hebben ze nog meer bijzonders gezien? “Het klaprozenviaduct in Welberg, prachtig! En die bloedsteen bij de kapel. Bijzonder om al die verhalen erbij te lezen.” somt Thea op. “En de herinneringen aan de tweede wereldoorlog waar je op veel plaatsen over leest. Erg indrukwekkend.” Inmiddels zijn de zussen uitgerust. De rugzakken gaan rond de schouders en de route wordt vervolgd.

Foto: Jan de Langen © Steenbergse Courant
Door: Tineke Feskens