Toeristisch genieten in Nieuw Vossemeer

NIEUW VOSSEMEER – Wat brengt een toerist in vakantietijd naar de gemeente Steenbergen? Een vraag die enkel door toeristen beantwoord kan worden. Tijdens de zoektocht naar het antwoord doen we campings, havens en andere trekpleisters aan met de vraag: “Hoe bent u in deze gemeente en specifiek in Nieuw-Vossemeer terecht gekomen?”

Camping de Mattenburg is meer een vakantiepark dan een camping voor passanten. Iedereen heeft een vaste plaats met stacaravan of huisje. Voor velen hun eigen paradijsje. Eigenaresse Angelique stelt ons voor aan enkele gasten. Helma Melisse en Bram Huijzers staan al ruim 22 jaar op de Mattenburg. “We namen een hond” vertelt Helma. “En toen konden we niet meer op vakantie naar het buitenland. Een bewuste keuze, maar we wilden toch wel graag een plek waar we het ‘vakantiegevoel’ kregen.” Overal hebben we gekeken, ver van huis en wat dichterbij.” Het werd wat dichterbij, Helma en Bram wonen in Dinteloord.
Zittend vóór hun chalet legt Helma uit waarom ze zo geniet van hun eigen stek. “Als ik hier ben voelt het meteen als vakantie. Geen dingen die moeten, geen stress, ’s morgens op het gemakje opstaan, heerlijk!” Voor Bram verloopt de ochtend meestal iets minder rustig. Als we hem vragen wat hij zoal doet, vertelt hij: “Nou, als ik wakker ben pak ik mijn fiets. Dan ga ik de krant halen, thuis in Dinteloord!” Tja, dichtbij huis heeft zo zijn voordelen. Op de terugweg naar de Mattenburg haalt hij brood en soms een visje in Steenbergen, om weer terug op de camping samen met Helma te ontbijten. Ze houden ervan om samen de omgeving te verkennen. Tholen, Zierikzee en de Philipsdam, allemaal goed op de elektrische fiets te bereiken. “En de forten, heel goed dat ze die hebben opgeknapt.” zegt Helma. “Wel een opmerking. Een aantal extra oplaadpunten voor de e-bike. Nu moeten we vaak de fietsen omwisselen in Dinteloord, want dan zijn de accu’s leeg.”

‘Verschillend zijn mag!’

Hoe Marga en Marlou in Nieuw Vossemeer terecht zijn gekomen heeft alles te maken met afstand. Op zoek naar een plekje waar, om met Marga te spreken “We ons eigen paradijsje kunnen maken” zochten ze iets in het midden tussen Dordrecht en Kapelle. Ze vonden de camping en gingen te voet de omgeving verkennen. “Een plek waar je kunt ontspannen, vrij en toch beschermd” legt Marga uit. “We liepen over de dijk, zagen de camping én dat er caravan te koop stond.” De dames kochten de caravan en begonnen aan een nieuw avontuur. “We moesten googelen hoe de gasfles open moet” lacht Marlou. Ze genoten van hun stek tot de caravan ‘op’ was en er een ander plekje beschikbaar kwam. “Hier hebben we ons eigen paradijsje gemaakt.” verklaart Marlou. “Ons kruidentuintje, de kunstwerkjes die ik maak en onze appelboom, een geweldige plek om te zitten. De kleurrijke tuin ziet er idyllisch uit. De appelboon, laurier en kruiden. Het grindpad, door de dames zelf aangelegd en Mamalou, een piepklein caravannetje, dat dienstdoet als gereedschapshokje. Marga geniet het meest van het wakker worden van de vogels, het water, “Je hoort de schepen varen” en de prachtige Hollandse luchten. Marlou is het volledig met Marga eens. “Maar vergeet niet de mooie natuur bij Benedensas en het A.M. de Jongmuseum in Nieuw Vossemeer. We zitten hier midden in het toeristische web dat West-Brabant heet.”

Foto: Jan de Langen © Steenbergse Courant
Door: Tineke Feskens