Toerdeloo genoodzaakt tot doorstart met Zo Kinderopvang

STEENBERGEN – Toerdeloo Kinderopvang heeft zich genoodzaakt gezien een samenwerking aan te gaan met Zo Kinderopvang & Bso. Per 1 mei bundelen beide bedrijven officieel hun krachten.

De ‘doorstart’ gaat ten koste van eenderde van de 137 banen (vrijwel allemaal parttimers) bij Toerdeloo, dat zich deze week failliet moest laten verklaren om weer verder te kunnen. Alle vestigingen die de organisatie in de gemeente Steenbergen heeft blijven bestaan.

Voorlopig worden de namen Zo Kinderopvang en Toerdeloo Kinderopvang naast elkaar gebruikt. Het hoofdkantoor van Zo, actief in Zuidwest-Brabant en de regio Den Haag, staat in Den Haag. In Steenbergen komt een regiokantoor.

Toerdeloo en Zo hebben samen dadelijk meer dan 35 locaties (dagopvang, buitenschoolse opvang en peuterspeelzalen), grotendeels gevestigd in de gemeenten Steenbergen en Tholen. In de nieuwe opzet gaan 300 medewerkers de opvang van zo’n 2300 kinderen verzorgen.

,,We worden op deze manier één van de belangrijkste spelers in de regio West-Brabant en Tholen,’’ stelt Toerdeloo-directeur Johan Bosters. ,,Dankzij deze sterke combinatie kunnen we nog beter inspelen op specifieke klantvragen en ontwikkelingen in de branche. Schaalvoordelen maken het ook mogelijk om het dienstenaanbod uit te breiden en de kwaliteit verder te verhogen.’’

Wat niet wegneemt dat de samenwerking het gevolg is van de slechte economische situatie en grote verliezen. De kinderopvang-sector verkeert landelijk in zwaar weer. Volgens Bosters is de terugloop van het aantal kinderen in de gemeenten Steenbergen en Tholen, vooral in de kleine(re) kernen, nog veel sterker. ,,Door de crisis raken steeds meer mensen hun baan kwijt, waardoor hun behoefte aan kinderopvang minder wordt. Of ze hebben iemand in hun omgeving die voor de kinderen gaat zorgen.’’  

Gisteravond zijn alle personeelsleden ingelicht over de ‘fusie’, die volgende week woensdag ingaat. Alle betrokken ouders krijgen vanochtend bericht gekregen.