Toekomstvisie 2040 ook voor gemeenteraad te vaag

STEENBERGEN – Deze krant schreef er al eerder over: de Toekomstvisie 2040 is een boekje vol met mooie droombeelden over hoe de gemeente Steenbergen er idealiter uit zou moeten zien over 20 jaar. De gedachte om de wensen en ideeën van inwoners te vertalen naar een visie bleek uit te monden in een boel clichés en algemeenheden. Ook de gemeenteraad weet niet goed wat ze met het boekje aan moet, zo bleek uit de reacties woensdagavond tijdens de eerste behandeling van het document.

De Toekomstvisie 2040 is na een maandenlang traject tijdens de nieuwjaarsreceptie uitgedeeld aan de raad en andere aanwezigen. Het is volgens het college een cadeau van de bevolking aan de raad. “Of er nu een linkse of rechtse coalitie is, deze visie van de inwoners blijft hetzelfde. Het beleid kan vormgegeven worden aan de hand van deze visie”, aldus wethouder Koos Krook in een toelichting.

“Inhoud kan net zo goed over Appelscha gaan”

Maar hoewel de gemeenteraad de inbreng van de inwoners waardeert, vinden ze de visie veel te los en algemeen om er daadwerkelijk iets mee te kunnen. “Als je de naam Steenbergen op de voorkant verandert in Appelscha, kan de inhoud bijna hetzelfde blijven. Zo is bijvoorbeeld alles over onderwijs heel abstract gebleven, terwijl het zo’n belangrijk onderwerp is”, zei Theo van Es (VVD). Het CDA stelde voor om de visie periodiek bij te werken. “Dan kan het gaan leven. Er zijn de afgelopen decennia namelijk al boekenkasten vol met visies geschreven en daar moet deze juist niet belanden”, aldus Jeroen Weerdenburg.

Michel Lambers van de Volkspartij sprak over “een prachtig plaatjesboek”, maar wil het, net als de andere fracties, eerst nog verder bespreken binnen de partij. “Misschien kunnen we als raad de visie beter gewoon in ontvangst nemen en er hartelijk voor bedanken. Dan heeft het verder geen juridische betekenis.”

Dat besluit zal worden genomen in de besluitvormende vergadering van 20 februari.

Foto: Jeroen Weerdenburg (CDA) nam tijdens de nieuwjaarsreceptie het eerste exemplaar van de Toekomstvisie 2040 in ontvangst. Nu de raadsleden het gelezen hebben, weten ze (nog) niet goed wat ze met het boekje gaan doen.

Door: Nicole van de Donk