Toekomstig Wapen van Steenbergen toch drie maanden dicht

STEENBERGEN – Hoewel werd gehoopt dat na de verkoop van het voormalige ‘Bij Moeders’ voorheen ‘De Joosse’ aan de eigenaren van De Kaai en De Wallevis het toekomstige Wapen van Steenbergen de gevolgen van het Damoclesbeleid zo ontlopen, blijkt dit nu niet zo te zijn. Het pand wordt na de vondst van een hennepkwekerij voor drie maanden gesloten.

Het pand is inmiddels vergrendeld en er is een poster opgehangen met daarop de reden voor de sluiting. Het zogenoemde Damoclesbeleid geeft burgemeester Van den Belt de mogelijkheid om panden waar drugs wordt gevonden of verhandeld te sluiten.

“Openbare orde en veiligheid”

“Op die manier willen we vooral de criminele loop uit een pand en de omgeving halen. Dat doen we in het belang van de openbare orde en veiligheid en dus ook de leefbaarheid, die door zulke ondermijnende praktijken ernstig in het geding komt’’, licht de burgemeester het besluit toe.

“Enorme risico’s”

“Ik betreur het enorm dat er op deze locatie, midden in een winkelstraat, zo’n omvangrijke hennepkwekerij is aangetroffen. De risico’s hiervan – zowel voor buurtbewoners, andere ondernemers als het publiek – zijn enorm. Er kan brand ontstaan doordat er illegaal stroom wordt afgetapt en bij de ‘beveiliging’ van hennepkwekerijen worden niet zelden wapens gebruikt. Redenen genoeg om zo’n pand te sluiten, zodat het zich kan onttrekken aan de criminaliteit, de kans op herhaling vermindert en de veiligheid van onze inwoners beter gewaarborgd wordt. Want die gaat boven alles.”, aldus de burgemeester.
Met het Damoclesbeleid geldt voor alle gemeenten in het politiedistrict De Markiezaten, waaronder ook Steenbergen valt, een eenduidige aanpak bij de bestrijding van drugscriminaliteit.