Tijdsdocument voor en door jeugd in coronatijd

STEENBERGEN – De jongerenwerkers van Steenbergen hebben deze zomer een belangrijke missie te vervullen. Zij willen haarscherp in beeld krijgen hoe de jeugd van deze gemeente het leven in corona-tijden ervaart. De komende weken verzamelt het jongerenwerk foto’s, filmpjes en quotes bij de jeugd. De opbrengst wordt gebundeld tot één geheel dat vervolgens via social media te zien is. Het jongerenwerk geeft hiermee gehoor aan de oproep van premier Mark Rutte om jongeren mee te laten denken over de 1,5 meter samenleving.

In de dagelijkse praktijk zien de jongerenwerkers dat het uitdagende tijden zijn voor jongeren die vaak moeite hebben om zich aan de RIVM-maatregelen te houden. Met name de jeugd tot 18 jaar heeft meer vrijheden dan volwassenen wanneer het gaat om buiten sporten, chillen en spelen. Maar ten opzichte van de pre-coronatijd is het wel een relatieve vrijheid. Op feestjes, het terras, de sportschool, het zwembad, school en in winkels, overal krijgt de jeugd te maken met beperkingen.

Vallen en opstaan

Jessy van Hooydonck, jongerenwerker bij WijZijn Traverse: “Alles om ons heen is veranderd en het duurt even voordat we hier goed aan wennen. Een jongere is iemand die in ontwikkeling is, zelf keuzes leert maken en met vallen en opstaan zichzelf ontpopt tot een volwassenen. In deze tijd voelen sommigen zich hierdoor beperkt, eenzaam of zijn juist diegene die liever tegen de regels ingaan, wat ook hoort bij de leeftijd.”

Ook na de vakantie zal corona nog altijd een stempel drukken op het leven van alledag. “De indeling in de klassen zal zeer waarschijnlijk nog anders zijn dan voorheen en dat geldt ook voor het contact met de leraren. Wie de school heeft verlaten en gaat werken, komt terecht in een bedrijf dat te maken heeft met veranderingen.“

Première

De komende weken gaan de jongerenwerkers op pad om alle gevoelens en ervaringen rondom corona die leven onder jongeren in beeld en woord vast te leggen. Ook wordt de jongeren gevraagd wat ze nodig hebben, mochten er weer strengere maatregelen of nieuwe maatregelen komen. Voordat het uiteindelijke resultaat online gaat, is er voor de jongeren die medewerking verleenden aan het project een premièreavond bij theaterschool Myra Ceti. Deze vindt plaats op 25 september van 18.00 tot 20.00 uur. Van tevoren aanmelden via jongerenwerk.stb@wijzijntraversegroep.nl of app naar (06) 40246354 is corona-noodzakelijk.

Jongeren die tips hebben voor dit project , andere leuke ideeën hebben of graag met de jongerenwerkers van gedachten willen wisselen, kunnen bovenstaande gegevens gebruiken of een berichtje sturen via de Facebookpagina van het Jongerenwerk of via Instagram.