“Tijdens Falling Stars horen overledenen er weer even helemaal bij”

STEENBERGEN – Vanuit zakelijk oogpunt bekeken is het binnenhalen van zoveel mogelijk keiharde euro’s voor de goede doelen van de Roparun en het behoud van de Gummaruskerk het belangrijkste doel van Falling Stars. Minstens zo belangrijk is echter de achterliggende reden van het evenement: het gedenken en herdenken van dierbaren die hun plaatsje tussen de sterren hebben ingenomen. Daarom wordt er op zaterdag 2 juni een ruimte in het kerkgebouw ingericht als gedenkruimte waar ieder op eigen wijze stil kan staan bij hen die er niet meer zijn.

Falling Stars is het tweede evenement dat uit de koker van de sportieve werkgroep komt. In 2014 organiseerden de vrienden al de A4-run. Een ongeëvenaard groot succes dat landelijk aandacht trok. Initiator achter dat verhaal was Steenbergenaar Eric van Herel die tijdens zijn eigen confrontatie met kanker ervoer hoe belangrijk de bijdrages van de Stichting Roparun zijn. Hij besloot toen al dat als hij beter zou worden, hij hier ook zijn steen aan bij ging dragen. Het leidde tot de oprichting van een werkgroep vol enthousiaste, actieve mensen. Stuk voor stuk met hun eigen ervaringen en herinneringen. De A4-run was het eerste resultaat, het tokkelevenement op 2 juni het vervolg. 

Missen

“We zijn de laatste tijd vooral bezig geweest met de organisatorische kant. Nu dat allemaal een punt van afronding nadert, moeten we terug naar datgene waar het ooit ook om begonnen is: het herdenken en gedenken van overledenen.” Aan het woord is Jan Geers, een van de organisatoren van het ‘verwonderproject’ Falling Stars. 
“Wanneer mensen ons ontvallen, blijven zij in het begin nog volop deel uitmaken van onze dagelijkse beslommeringen. Maar het leven gaat door en het echte gemis blijft vooral bij degenen die het dichtstbij stonden. Voor hen maakt de overledene nog gewoon deel uit van hun leven en ze missen het om niet meer elke dag over hen te kunnen praten. Een evenement als Falling Stars is zo’n moment waarop de overledene weer echt deel uitmaakt van de maatschappij.”

Klein gebaar

Dat kan met een groot gebaar door een afdaling aan hen op te dragen maar ook relatief klein en intiem door in de Gummaruskerk een kaarsje aan te steken. Of door in de stilteruimte een foto of ander aandenken achter te laten. “Er liggen briefjes waar mensen een wens of een herinnering op kunnen schrijven of een tekening maken. Wat ze maar willen.” 

De sterren en de maan

De gemeenschappelijke gedachte van de vriendengroep zal met name naar Marco Bus gaan. Hij was de echtgenoot van hun organisatielid Pascale Bus-Bothof en overleed in 2017 aan de gevolgen van een hersentumor. Hij was pas 36 jaar. “Ik wil graag nieuwe herinneringen maken, waarbij Marco ook een rol speelt,” vertelt Pascale. “Hij was iemand die vol in het leven stond, ontzettend positief was en kracht en energie uit sporten haalde. Het afgelopen jaar is er meermaals stilgestaan bij het verlies van Marco, maar altijd op een positieve manier, zoals Marco het gewild had. Daarom is ‘Falling Stars’ mij ook op het lijf geschreven. Het is een sportief evenement met een koppeling richting het herdenken van de dierbare die eenieder is verloren.”
Naar eigen zeggen zal zij die 2e juni met klamme handjes bovenaan de Gummaruskerk staan. Vanaf de begane grond aangemoedigd door de driejarige dochter van Marco en Pascale. Voor de kleine Isa heeft papa een bijzonder plaatsje tussen de sterren. “Isa roept elke avond als het donker is naar de sterren en de maan, in de hoop dat papa het hoort en vraagt of we naar hem toe kunnen gaan.”
Dat er op deze dag heel wat traantjes vloeien, is onvermijdelijk. “Onderschat niet wat het bij mensen aan emoties teweeg gaat brengen. En dat mag ook,” benadrukt Jan Geers.

Limiet

Vreugde en verdriet zullen deze dag dicht tegen elkaar liggen. Met name voor de deelnemers, want voor het publiek zal Falling Stars vooral een vrolijke happening worden. Met vanaf de terrassen op de Markt een prachtig zicht op de tokkelaars die vanaf ‘de Gum’ naar beneden zeilen. Het aantal van veertig deelnemers nadert en daarmee de absolute limiet. “Het is geen lopende band-werk want iedere deelnemer heeft wel zo’n 8-10 minuten nodig. Daarmee ben je zo een paar uur onder de pannen.” 

Kinderspeelterrein

De kinderen hoeven zich zeker niet te vervelen want zij hebben een geheel eigen speelterrein aan de Westdam. Voor 5 euro kunnen zij de klimwand bedwingen, overeind proberen te blijven op de sweeper, zelf tokkelen op de stormbaan of lekker los gaan op het springkussen. 
De dag wordt afgesloten met een diner in restaurant De Oude Stempel. In eerste instantie zou dit in de Gummaruskerk  plaatsvinden. Het aantal aanmeldingen bleef echter wat achter bij de verwachting. Geers: “Gezien de kosten die we daarvoor moesten maken, heb we op zeker moment de knoop door moeten hakken. We doen nu hetzelfde diner in de sfeervolle omgeving van het restaurant en kunnen het daardoor goedkoper aanbieden, namelijk voor 75 in plaats van 100 euro.” Aanmelden kan via de site van www.fallingstars.nl. Hier vindt u ook alle andere informatie over het evenement. 

Door: Dasja Abresch