Afbeelding
zondag 6 oktober 2019, 12:00

Tientallen Steenbergse boeren deden mee aan ‘Agractie’

STEENBERGEN - Een dag na de grote ‘Agractie’ door duizenden boeren op het Malieveld in Den Haag kijkt Pieter Korst, voorzitter van de ZLTO afdeling Steenbergen-Bergen op Zoom Noord, er “met een euforisch gevoel” op terug. “Het wordt tijd dat we als boeren uit alle sectoren gezamenlijk van ons afbijten. We zijn de kritiek en de steeds maar toenemende regelgeving beu,” aldus de Steenbergse akkerbouwer. Annet van Merriënboer-Bovée, akkerbouwer en biologisch melkveehouder uit Kruisland, sluit zich er bij aan. “Wanneer je als boer wilt dat er iets verandert, dan moet je opstaan op het moment dat die kans zich voordoet en niet alleen langs de zijlijn roepen hoe erg of dat het is.”

De Agractie van afgelopen dinsdag was een initiatief van Farmers Defence Force. Deze belangengroep voor en door boeren is opgericht na de bezetting van de varkensstal in Boxtel door dierenactivisten in mei van dit jaar. Nadat Tjeerd de Groot van D66 enkele weken geleden verkondigde dat de kippen- en veestapel gehalveerd zou moeten worden, was de maat vol en besloot FDF een demonstratie op te zetten.

Waarom?

Het resultaat was de Agractie van dinsdag waarbij ruim tienduizend boeren naar het Malieveld in Den Haag trokken om van zich te laten horen. Ook vanuit de gemeente Steenbergen stapten tientallen boeren op de trein of in de trekker om samen een vuist te vormen. Op de website van Agractie worden er zes redenen gegeven voor het waarom van de actie. Samen met Pieter Korst en Annet van Merriënboer-Bovée lopen we ze langs.

1. De kloof tussen boer en burgers verkleinen

Pieter: “Onderweg hebben we heel veel reacties gekregen. Van een duimpje omhoog of ‘succes’ tot hele gesprekken. Mensen wilden meer horen over wat we doen en waarom we de actie hielden. Als Nederlandse boeren doen we ons best om voorop te lopen: wees daar trots op! Het is me duidelijk geworden dat de gewone mensen ons wel begrijpen. De actie werd massaal ondersteund.“

2. Balans in de maatschappelijke discussie

Annet: “Mijn man en ik zijn vier jaar geleden begonnen met de omschakeling naar biologische melkveehouderij. Enerzijds uit financiële overwegingen, anderzijds omdat wij ons beseffen dat we allemaal bij moeten dragen aan een beter en gezonder milieu. Allemaal hè? Dus niet alleen de boeren. Wanneer ik mensen hoor zeggen dat het zo zielig is voor de dieren en vervolgens rijden ze naar de MacDonalds voor een kiloknaller-hamburger dan gaat dat er bij mij niet in.”

3. Een verenigde stem vanuit de agrarische sector laten horen

Pieter: “Nadat de actie was aangekondigd, voelde je het groeien. Iedereen had het erover en wilde meedoen. Vanuit heel Nederland en alle sectoren kwamen de boeren naar Den Haag. Ordentelijk en probleemloos. Het was heel bijzonder om het hele Malieveld vol trekkers te zien staat en het voelde heel bijzonder om als boeren zij aan zij te staan. Het werd tijd om een krachtig signaal af te geven en ons solidair te tonen met de boeren in de sectoren die er in de media het slechtst vanaf komen.”
Annet: “De Agractie was heel bijzonder om mee te maken. Ik heb nog nooit ergens tegen gedemonstreerd en heb die behoefte ook nooit eerder gehad. Maar de saamhorigheid van afgelopen dinsdag was geweldig. Iedereen stond er voor zichzelf, maar zeker ook voor elkaar.”

4. Nederlandse boeren weer trots maken

Annet: “Wanneer in het nieuws komt dat de bijen en de vlinders dood gaan, dan wordt met de beschuldigende vinger naar ons gewezen. Ja dááág! Politici maken tientallen vluchten per jaar voor hun werk, maar wij hebben het gedaan. Kinderen durven er niet meer eerlijk voor uit te komen dat zij een boerendochter of – zoon zijn. Dat is toch erg? Ik ben er altijd trots op geweest dat ik uit de agrarische sector kom. Ik heb een zoon en een dochter die later mogen doen en laten wat ze zelf willen. Maar als zij besluiten om boer te worden dan hoop ik dat ze dat met overtuiging en trots kunnen doen.”

5. Positieve beïnvloeding van de politiek

Pieter: “De minister van landbouw heeft gedurende de middag veel kritiek over zich heen gekregen. Ook waren er vertegenwoordigers van diverse politieke partijen die een woordje deden. Wat daar allemaal uitkomt is nog de vraag. Voor nu zijn het holle woorden. Maar er ligt wel eisenpakket en een ultimatum. Politiek neem je verantwoordelijkheid  en kom terug met werkbare oplossingen. Het beleid lijkt erop gericht te zijn dat het minder moet, maar dan wel met meer regels. We zijn de kritiek beu en het is tijd dat we meer van ons afbijten. Wanneer er binnen vier weken niks veranderd is, volgen er meer acties.”
Annet: “Als boeren willen we echt wel investeren in onze bedrijven, maar de kosten moeten niet alleen bij ons liggen. Het geld voor een luchtwasser van een ton kunnen wij niet zomaar ergens vandaan toveren! Het gemiddelde inkomen van boeren ligt nota bene beneden dat van andere beroepsgroepen.”

6. Langdurige grootschalige en landelijke promotiecampagne

Annet: “Boeren, en niet alleen de biologische, doen het hele jaar hun uiterste best om het zo goed mogelijk te doen. We bezwijken bijna onder de administratieve rompslomp en krijgen controleur op controleur op bezoek. Maar de Nederlandse boeren lopen dan ook wel echt voorop wanneer het gaat om zorg voor milieu en dierenwelzijn. De consument moet zich veel beter gaan realiseren dat aan voeding die gezond en duurzaam is geproduceerd een prijskaartje hangt. Je kunt als consument niet het een eisen en het ander kopen. Dat moet echt tussen de oren komen.”

Door: Dasja Abresch

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de Steenbergse Courant