Tien Brabantse brandweerkorpsen in actie in Dinteloord

DINTELOORD – In het voormalige pand van vakhandel De Brug aan de Havenweg, net buiten Dinteloord, is vorige week zaterdag in de ochtend brand uitgebroken. Twee slachtoffers zitten knel in het gebouw. De oorzaak blijkt onzorgvuldig gebruik van een campinggasstel, gebruikt door krakers die in het pand bivakkeren.

Dat is in grote lijnen het scenario dat de brandweerpost Dinteloord heeft uitgezet. Tien korpsen doen mee aan de brandweerwedstrijd, of vaardigheidstoets zoals teamleider Melchior van Slobbe de actie liever noemt.

De deelnemende korpsen zijn afkomstig uit Midden- en West-Brabant. Van Woensdrecht tot Woudrichem, zegt Van Slobbe. Het is de eerste keer dat hij als teamleider van de post Dinteloord de vaardigheidstoets organiseert.

De laatste keer dat de brandweerploeg uit Dinteloord aan de beurt was als organisator is volgens Van Slobbe minstens vijf a zes jaar geleden. Het heeft nog heel wat voeten in de aarde gekost om de wedstrijd te laten plaatsvinden. “We hadden een locatie op het oog, maar de eigenaar van het pand trok zich drie weken geleden plotseling terug.”

De Brug

Vliegensvlug is naar een ander pand gezocht. Dat bleek geen gemakkelijke opgave. “Vind maar eens een leegstaand pand waar je gebruik van kunt maken. Die liggen niet voor het oprapen.” Per toeval stuitte Van Slobbe en zijn team op het pand van de voormalige vakhandel De Brug, naast het complex van CZAV.

Het scenario dat is uitgezet is bedacht door vier leden van de brandweerpost Dinteloord. “Onder invloed van alcohol hebben twee krakers op een campinggasstel gekookt. Maar koken en drank gaan niet samen. Dus er breekt brand uit. Die brand slaat al snel van de begane grond over op de eerste verdieping.

Uitdagend

Wanneer de krakers proberen te ontsnappen, blijkt dat onmogelijk. Een zit er boven vast, de ander op de begane grond. Aan de korpsen de taak om de heren veilig naar buiten te krijgen. Het team van Oudenbosch is zaterdagochtend als eerste aan de beurt, gevolgd door Roosendaal en Woensdrecht.

De brandweerkorpsen, bestaande uit een bevelvoerder, chauffeur en vier manschappen, krijgen driekwartier de tijd voor de reddingsoperatie en het blussen van de vuurhaard. De nodige rookontwikkeling maakt de actie extra zwaar.

Werner Herwegh van de ploeg uit Roosendaal staat nog bij te komen. Hij geniet van het schouwspel van zijn collega’s uit Woensdrecht die nog volop in actie zijn. “Het is een uitdagende opdracht”, zegt hij. “Het complex is behoorlijk groot, heeft meerdere verdiepingen en zelfs een kelder. Daardoor is het even zoeken geweest naar de slachtoffers en de bron van de vuurhaard.”

Desalniettemin is Werner tevreden over het verloop van de vaardigheidstoets. “We hadden de situatie snel onder controle. Complimenten voor de ploeg uit Dinteloord voor het uitzetten van de oefening. Het was erg leuk om te doen.”

Realistisch

Van Slobbe zegt dat zijn team gestreefd heeft naar een zo realistisch mogelijk scenario. “Je wil een situatie creëren die je daadwerkelijk in de praktijk kunt tegenkomen. Ik denk dat we daar aardig in geslaagd zijn.”

Bijna alle leden van het korps uit Dinteloord waren bij de oefening aanwezig. Volgens Van Slobbe kan zijn team nog wel wat extra mankracht gebruiken. “We zijn met achttien man, het zou mooi zijn als dat er in de toekomst tweeëntwintig kunnen worden. Wie interesse heeft kan zich aanmelden.”

Tekst en foto's: Timo van de Kasteele ©Steenbergse Courant/KijkopSteenbergen.nl