‘Thuis in Steenbergen’ duikt in ‘de goede oude tijd’

STEENBERGEN – Morgen zendt de Stichting Lokale Omroep Steenbergen (SLOS) een nieuwe aflevering van het programma ‘Thuis in Steenbergen’ uit. Presentator Peter van Langerak en cameraman Mark van de Broek nemen een duik in ‘de goede oude tijd’. Bijzonder zijn ook de oude foto’s die het verhaal omlijsten en de opnamen die wijlen dokter Vermet uit Nieuw-Vossemeer destijds maakte.

Die opnamen tonen beelden uit 1945 en laten een 25 jarig bruiloftsfeest zien op de Heensche Molen. Ook is er aandacht voor werkpaarden in actie in de Heense Polders. In die jaren waren er in de polders nog geen tractoren maar verrichtten niet minder dan 150 werkpaarden het trekwerk. Leo Dekkers en Jan Luijsterburg uit Nieuw-Vossemeer hebben de beelden met toestemming van familie Vermet gedigitaliseerd en zodoende veilig gesteld voor het nageslacht.

Betere tijden

“De uitzending gaat de uitzending gaat geleidelijk over naar de betere tijden, waar het voor mensen mogelijk werd om meer van het leven te gaan genieten en men zich allerhande luxe artikelen kon veroorloven.

Pa en ma, oma, opa woonden niet langer bij de kinderen in, maar konden een rustig leven leiden in een bejaardentehuis. De AOW en WAO waren van die bijzondere voorzieningen, die de wereld stevig verandert hebben. De vrije zaterdag deed zijn intrede en de geboorte beperkingsmogelijkheden droegen bij aan kleinere gezinnen en meer financiële armslag. Het onderwijs kreeg meer voet aan de grond dankzij de leerplichtwet, waardoor meer kinderen goede opleidingen konden gaan volgen”, vertelt Peter van Langerak.

Herkenning


Ook wordt bijzonder filmmateriaal uit het Steenbergen van zo’n zestig jaar geleden getoond. “Veel Steenbergenaren zullen ongetwijfeld zichzelf of familie en bekenden op de zwartwit beelden herkennen”.