Theo van Erve winnaar fotowedstrijd: “A.M. de Jongmuseum bekijkt Nieuw-Vossemeer door andere ogen”

NIEUW-VOSSEMEER – Dertien amateurfotografen uit Nieuw-Vossemeer en omstreken namen de uitdaging van het A.M. de Jongmuseum aan om het kerkdorp ‘door andere ogen’ te bekijken. Het leverde een breed scala aan inzendingen op en daarmee een behoorlijke klus voor de vakjury om een winnaar aan te wijzen. Na lang beraad bleek een zwart-wit foto van Theo van Erve het meest uitdagende én technisch kloppende beeld weer te geven. Afgelopen zaterdag werden de prijswinnaars bekendgemaakt en de expositie ‘Nieuw-Vossemeer door andere ogen’ officieel geopend.

Van Erve fotografeerde met een scherp oog voor detail de kerk van Nieuw-Vossemeer door de spijlen van het kunstwerk aan de Rietkreek. “Het deed mij denken aan de Watersnoodramp die in Nieuw-Vossemeer zo ingrijpend is geweest,” aldus de fotograaf zelf. “Dat was een donkere tijd, maar wel met een lichtpuntje aan het eind.” Volgens jurylid Claudia de Groen wist de fotograaf dit gevoel bij de jury goed over te brengen. “Het is niet direct een vrolijke foto. Mogelijk loop je er in eerste instantie zelfs voorbij. Maar wanneer je er bij stil blijft staan, ga je nadenken over hetgeen je ziet. ” Die prikkeling gecombineerd met de technisch feilloze uitvoering maakte dat de jury tot een unaniem eindoordeel in het voordeel van Van Erve kwam.

Stof tot nadenken

Ook een foto van de brug die Nieuw-Vossemeer met Zeeland verbindt, scoorde hoge ogen en daarmee een tweede prijs. De kiek werd geschoten door Marc Moens. “Hij brengt alle landschapsbepalende elementen in beeld, maar op een manier die stof tot nadenken geeft,” aldus Will Gorissen namens de vakjury. “Het lijnenspel dwingt de blik van de toeschouwer naar een bepaald punt, namelijk naar Nieuw-Vossmeer. Erg knap.”

Bijzonder perspectief

De derde prijs ging naar de Welbergse Femke Martens die Nieuw-Vossemeer bekeek vanuit een bijzonder perspectief. Namelijk dat van een Schotse hooglander die naar de verre horizon in de richting van Nieuw-Vossemeer tuurt, “Het aardige van deze foto is dat je je één voelt met de koe en vanuit zijn perspectief naar de wereld kijkt. De lichtval van een prachtige zomeravond en de gekozen hoek maken het een mooi geheel.”

Publieksprijs

De drie winnaars kregen naast een bescheiden geldprijs en de eeuwige roem ook een extra vermelding in de tentoonstelling waarin een selectie van de inzendingen is opgenomen. De prijsuitreiking van afgelopen zaterdag gold als de opening van het nieuwe seizoen voor het A.M. de Jongmuseum dat nog tot en met 28 september duurt. Dat is tevens de dag waarop de uitslag bekend wordt gemaakt van de publieksprijs, gekozen door de museumbezoekers.

Tekst: Dasja Abresch – Foto’s: Winnaars en Niek Perdaems ©2019