Theater en zang als sluitstuk van expositie in Petrus en Paulus

DINTELOORD – Afgelopen zondag werd de expositie in de voormalige Petrus en Pauluskerk afgesloten met de eenakter ‘Overledene’ gevolgd door een muzikaal optreden van Jan van de Velde en Martine Westenbroek. Op verzoek van Steenbergse Courant blikt Rob Vierboom hierop terug. Samen met Karin Starmans was hij verantwoordelijk voor de organisatie. Het tweetal gaat Dinteloord overigens verlaten en verhuist naar Vlissingen.

“This is the end my beautiful friend, this is the end”, schoot er door mijn hoofd toen de deuren van de mooi verbouwde voormalige Petrus en Paulus kerk in Dinteloord na afloop van de expositie en afsluitende voorstelling weer open gingen. Een succesvolle expositie met afwisselend werk van gerenommeerde kunstenaars kwam ten einde. Een maand lang hingen de kunstwerken te pronken en trokken veel aandacht. Tuurlijk het was niet het rijksmuseum te Amsterdam, maar in een nieuwe cultuur tempel die Dinteloord nu rijk is en waar ze trots op kunnen zijn.

Eenakter

De potentie die deze ruimte heeft werd nog eens onderstreept bij de opvoering van het toneelstuk de “Overledene” geschreven door de Fransman René de Obaldia. Het gaat over twee dames, gespeeld door Liesbeth Perdaems en Inge Koenraadt, die elkaar elke dag op dezelfde tijd en plek treffen. Victor was de echtgenoot van de een en wijlen de minnaar van de ander. En zoals elke dag spreken zij ook nu over deze wellustige man die alle secretaresses en stenotypistes in lichterlaaie zette. De opgehaalde herinneringen zijn soms zo schokkend, dat beide dames even de kluts kwijtraken, maar via Victor vinden zij elkaar terug en maken een afspraak voor morgen zelfde tijd. Het was muisstil tijdens de voorstelling om ook maar alles te kunnen volgen van dit absurdistische theaterstuk.

Ter afsluiting traden Jan van de Velde ( zang en gitaar) en Martine Westenbroek ( zang) op met Nederlands en Engelstalig repertoire. De naar corona maatstaven goedgevulde zaal beloonde dit optreden met een gul applaus.

The End

Na afloop keken de organisatoren Karin Starmans en Rob Vierboom elkaar nog eens diep in de ogen “this is the end my beautiful friend,” zongen ze zachtjes, wetende dat dit hun laatste expositie in Dinteloord was. Vanaf 1 november vertrekken ze naar Vlissingen, wellicht dat het tweetal ook daar cultureel actief wordt.

Beelden bij dit artikel