Terugblik: De meisjes van de telefooncentrale

Je kunt het je vandaag de dag haast niet voorstellen. Voor een telefoongesprek was de tussenkomst van een van de dames van de telefooncentrale noodzakelijk. Als je wilde bellen kreeg je eerst een van hen aan de lijn en vervolgens vroeg je beleefd of je kon worden doorverbonden met nummer 2 of bijvoorbeeld nummer 10. Een echt privégesprek werd lastig. Telefoneren was iets dat je niet vaak deed. In de meeste huizen waar dan telefoon kwam, werd deze opgehangen in de gang of hal.

Van de meisjes op de foto – die gemaakt is in 1951 zijn sommige namen – bekend. Van links naar rechts: staande: Miep Testers, meisje Heshof, onbekend. Zittend: meisjes De Jong, Van Gurp, Ad Testers, onbekend. 

Getoond fotobeeld en bijhorende informatie is afkomstig uit het boek De Stad, een bijzonder uitgave van Steenbergse Courant die de periode 1930 – 1980 belicht. Samengesteld door Ad van de Par en Jan Peeters – concept en grafisch ontwerp M.V. (Marjolein Vermeulen en Myrthe Veeneman – © Vermeulen Steenbergen b.v. Alle fotobeelden komen uit het foto-archief van Ad van de Par.