Terrassen stromen vol op eerste openingsdag

STEENBERGEN/KRUISLAND – Het eerste drankje op het terras vanmiddag is er eentje voor in de boeken. “Een biertje van de tap smaakt toch echt beter dan met een flesje in de achtertuin zitten”, zo vat Gerald Raaijmakers het samen. Samen met zijn vriend Tom van Merode is hij even na 12 uur op het terras van restaurant de Watertoren neergeploft om er volop van te gaan genieten. Ook op de andere terrassen stroomt het langzaam vol. “We hebben voor de hele middag reserveringen”, klinkt het bij brasserie Puur.

Of dat komt doordat een terrasje pikken eindelijk weer mag vanaf vandaag of door het stralende weer, is nog de vraag. Maar feit is dat het voor het personeel en bezoekers voelt als een feestelijk moment. “Je merkt het eigenlijk al wanneer je de Kaaistraat komt inlopen: er gebeurt eindelijk weer wat. We hebben hiernaar uitgekeken dus zelfs als het had geregend waren we gekomen”, zegt Angelina van Dessel. Haar tafelgenoot Marco Dam geniet van zijn witte wijn en zegt lachend: “Ik begin zelfs te twijfelen of ik straks nog wel aan het werk zal gaan.”

“De weersvoorspellingen in de gaten houden”

Serina Hoogheim van restaurant de Watertoren voelde zelfs een beetje zenuwen voor dit eerste moment. “Je bent alles bij elkaar zo lang dicht geweest. En hoe blij ik ook ben om onze gasten te verwelkomen, het is ook een dubbel gevoel. Ik had eerlijk gezegd nooit gedacht dat het door zou gaan vanwege de hoge besmettingscijfers. En ook nu blijft het afwachten hoe het verder zal gaan. Ook vanwege het weer, want vanaf morgen ziet het er slechter uit. Het moet wel leuk blijven, want met een regenjas aan onder een parasol lijkt me ook niet de bedoeling. Als het echt te slecht is bellen we de mensen af.”

Alleen nog maar vooruit kijken

‘Wij zijn stik blij’ staat er met grote krijtletters op het reclamebord van café-restaurant De Commerce aan de Markt in Kruisland. De gezichten van eigenaar Edwin Maas en zijn personeel sluiten perfect bij die vreugdekreet aan. “We mogen weer wat,” aldus een ‘stik blije’ Maas. ”Ik zal niet ontkennen dat ik de afgelopen maanden best wel eens een nachtje wakker heb gelegen, maar vanaf nu kijken we alleen nog maar vooruit.”
De afgelopen maanden heeft hij optimaal benut door zijn zaak up-to-date te maken. “Samen met het personeel hebben we de hele tent onder handen genomen. Van het schilderen van de buitenboel tot het opknappen van de toiletten.”

Glas op de toekomst

Klokslag 12 uur planten de eerste dorpsgenoten zich met een tevreden glimlach op het terras aan de Kruislandse Markt. Zoals verwacht maakt Rob Rijshouwer deel uit van die eerste lichting. In 2017 maakte de voormalig Hagenees zich hard voor de terugkeer van het terras op de Kruislandse markt. Met een zucht van opluchting heft hij op deze 28ste april 2021 het glas op een coronavrije toekomst. “Het had wat mij betreft wel eerder gemogen, want volgens mij kan het juist op de terrassen prima geregeld worden. Dat had gisteren tijdens Koningsdag een hoop tijd, geld en frustratie gescheeld.” Toch is de Kruislander de laatste die wil klagen. “Ga er maar aan staan om met een eenduidig beleid voor heel Nederland te komen waar iedereen blij mee is.”

In de bubbel

Ook onder de gezellige luifel van De Commerce genieten dorpsgenoten van de zon en de gezelligheid. Zoals de zussen Helma en Ria Weijers die al een jaar in elkaars bubbel zitten en dus samen een tafeltje delen. Helma’s echtgenoot Kees Houtepen, komt er zelfs niet tussen en moet genoegen nemen met een eigen tafel. Daar heeft hij overigens geen enkele moeite mee, want de goudgele rakker in zijn hand is voor dit moment het beste gezelschap dat hij zich kan wensen.
De gezusters Weijers hebben de gezelligheid van het terras gemist, “Vooral de spontaniteit om hier te kunnen zitten en mensen te ontmoeten. We gunnen het Edwin ook zo. Hij heeft er de laatste maanden alles aan gedaan om toch wat leven in de brouwerij te houden en dat wordt gewaardeerd.”

Foto’s: Op de terrassen van brasserie Puur, de Watertoren en de Commerce was het volop genieten.

Foto: Serina Hoogheim kreeg zelfs een bos bloemen van een van haar vaste gasten. “We worden door iedereen enorm gesteund.”

Door: Nicole van de Donk & Dasja Abresch

Beelden bij dit artikel